Přílišné užívání chytrých telefonů se může podepsat na zdraví

Člověk by měl umět včas odložit tablety, notebooky a smartphony

Člověk by měl umět včas odložit tablety, notebooky a smartphony Zdroj: Profimedia.cz

Lidé riskují své zdraví tím, že používají chytré telefony, tablety a notebooky i po odchodu z práce. Server BBC se ve svém článku odvolává a britské fyzioterapeutické sdružení.

Sdružení upozorňuje, že lidé se stali „otroky obrazovky“ a často pracují i během cesty mezi domovem a zaměstnáním nebo po návratu domů. Špatně přitom drží tělo, což může vést k bolestem zad a šíje. Podle odborů by se lidé měli naučit svá zařízení včas vypínat.

On-lineový průzkum u 2010 kancelářských pracovníků v Británii ukázal, že téměř dvě třetiny dotázaných pracují i mimo pracovní dobu, a to v průměru dvě hodiny navíc denně. Hlavními důvody pro mimořádnou zátěž jsou přílišné množství práce a polevující tlak během dne.

Předsedkyně společnosti Chartered Society of Physiotherapy Helena Johnsonová se domnívá, že výsledky jsou „velmi znepokojivé“. Jestliže trocha práce navíc doma se podle ní může zdát krátkodobě z organizačního hlediska jako dobrý krok, pokud se stane pravidelnou součástí večerní rutiny, může vést k potížím, jako jsou bolesti zad a šíje a také nemoci související se stresem.

„To platí zejména v případě, že používáte ruční zařízení, a nemyslíte na vaše držení těla. Promluvte si se svým zaměstnavatelem, pokud se cítíte pod tlakem,“ řekla.

„Nadměrná pracovní zátěž není dobrá pro nikoho. Nejenže přepracovaní zaměstnanci budou sotva v práci výkonní, ale také pravděpodobně ze stresu z nezvládnutelného vytížení onemocní,“ podotkl generální tajemník odborového svazu Trades Union Congress Brendan Barber.

„Když je někdo tak přetížený, že neustále cítí potřebu pracovat další hodiny každý večer v týdnu doma, pak se věci jasně vymykají z rukou,“ dodal s tím, že by lidé měli o tomto problému umět mluvit se zaměstnavateli a naučit se své chytré telefony vypnout.