Případ ztracených milionů. Nová mise Milana Kindla

Karlovarský magistrát vybral chomutovského advokáta Milana Kindla, aby pro město vyhrál bitvu o Podnik bytového hospodářství.

Sedmnáct let si likvidovaný státní Podnik bytového hospodářství (PBH) Karlovy Vary žil a umíral podle svého. Zatímco čas běžel, dohadoval se s magistrátem o kupních cenách za nebytové domy na třídě T. G. Masaryka, Dr. Bechera a Zeyerově ulici v Karlových Varech. Město tvrdilo, že tyto domy jsou bytové a jako takové je má získat od státu bezúplatně. Samotnou kapitolu pak psal dům T. G. Masaryka 34. Protože v jeho případě byl brzdou restituční spor, všichni účastníci čekali na rozhodnutí soudu. Ten rozhodl na konci uplynulého roku s tím, že město musí zaplatit PBH kupní cenu a úrok z prodlení, tedy několik milionů korun.
„Tu částku jsme nezaplatili. Podnik provedl právní kroky, aby peníze z prodeje od nás získal. A my se začínáme bránit,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Hybner. A tak se na magistrátu zrodil nápad angažovat právníka Milana Kindla.

Kdo s tím přišel?

S myšlenkou oslovit jednu z hlavních postav největšího vysokoškolského skandálu v dějinách Česka přišlo právní oddělení magistrátu. Jeho lidé studovali na právnické fakultě v Plzni v éře Milana Kindla, Ivana Tomažiče a Jaroslava Zachariáše. Jen pár měsíců před propuknutím aféry na plzeňských právech seděl Milan Kindl v komisi pro obhajobu disertační práce vedoucí karlovarského právního odboru. Byl tam oponentem, Jaroslav Zachariáš předsedou a Ivan Tomažič místopředsedou komise. Bývalý student této fakulty a dnes zástupce vedoucí právního odboru Michal Murčo však odmítá, že by tento fakt hrál roli při výběru vhodné kanceláře. „Skutečnost, že já a paní doktorka Sárová jsme studovali práva na Západočeské univerzitě v Plzni, nehrála v oslovení advokátní kanceláře docenta Kindla žádnou roli. Oslovili jsme kanceláře, které se pro danou právní věc zdály vhodné,“ vysvětlil. Podle Hybnera útvar Dany Sárové vybíral odborníky především na právo devadesátých let. A advokát Milan Kindl byl mezi nimi. „Kancelář pana Havla tuto práci odmítla, pan Kindl s tím souhlasil,“ řekl náměstek primátora s tím, že nabídku odmítly i dvě karlovarské advokátní kanceláře, které s magistrátem běžně spolupracují.
Jednou z nich je advokátní kancelář Tomek. Advokát Pavel Tomek Sedmičce potvrdil, že ho magistrát ve věci převzetí právního zastoupení v kauze PBH oslovil. „S ohledem na stávající nedostatek kapacit a hrozící souběh s jinými, časově náročnými právními záležitostmi klientů jsem to ale odmítl,“ řekl.
Zájem magistrátu potvrdil také advokát města Tomáš Ficner. „S ohledem na skutečnost, že se jedná o rozpracovanou kauzu, jsem nabídku nepřijal,“ odpověděl. A odpověď zároveň poslal v kopii na magistrát.
Podle zastupitelky Moniky Makkiehové je rozhodnutí radních nepochopitelné a neprofesionální. „Existuje celá řada jiných advokátních kanceláří, a to nejen ve Varech. Otázkou zůstává, co vlastně je za tím zadáním rady města pro pana Kindla. Jestli je to opravdu to, že někdo chce hledat možná nesprávně prodaný, převedený majetek města, nebo něco jiného. Proč ti, kteří sedí v radě již osm let, nehledali tento majetek už dřív?“ ptá se.

Provalil se tunel?

Podnik bytového hospodářství Karlovy Vary vznikl v předlistopadové době. Založil ho tehdejší městský národní výbor a jeho hlavní činností byla správa domovního fondu, který ve Varech čítal přes patnáct tisíc bytů. V roce 1992 zamířil do likvidace a jeho majetek postupně přecházel na město. V nepřehledném právním prostředí zmizelo z účtu PBH zhruba tři sta milionů korun. Alespoň taková je verze současného vedení magistrátu. Peníze měly zmizet v Národní družstevní záložně, která později zbankrotovala. „Zhruba takový lehčí tunel“ uvedl Hybner. „Víme, že od roku 2003 se ve výkazech podniku objevuje pohledávka za Národní družstevní záložnou ve výši asi 145 milionů korun. Podle výpisu z obchodního rejstříku se paní Bartošková stala likvidátorkou této kampeličky po nucené správě, zřejmě dnem 15. května 2003.“
Ivana Bartošková byla likvidátorkou Podniku bytového hospodářství Karlovy Vary od roku 1995, kdy vystřídala Jaroslava Paška. V době jejího nástupu měl PBH termínované vklady u Ekoagrobanky, která krachovala. „Přesto se mi podařilo vklady PBH uvolnit a vyvést je z tohoto krachujícího podniku. Chtěla jsem zajistit stabilitu peněz, a proto jsem je uložila na výnosový vklad u Národní družstevní záložny. Zdůrazňuji, že šlo o účet PBH. To bylo v roce 1998 a termínovaný vklad činí ani ne polovinu z dříve zmíněných tří set milionů korun. Musím také uvést, že pohledávka PBH u Národní družstevní záložny je pravomocně přiznána soudem,“ řekla Sedmičce Ivana Bartošková (její exkluzivní vyjádření v plném znění naleznete v sekci Názory).
Bartoškovou město vloni na podzim odvolalo. Novým likvidátorem sedmnáct let likvidovaného podniku je sociální demokrat Petr Horký.
Město teď chce prokázat, že byl Podnik bytového hospodářství ve vlastnictví města. A také se dostat ke ztraceným penězům. Dokázat to má Milan Kindl.