Problémy Hodonína vybíraly hlavně děti

Anketa měla prověřit, který z problémů nejvíce trápí lidi v Hodoníně. Nebyl o ni však velký zájem, a tak v ní hlasovaly hlavně děti.

Kvůli malému zájmu Hodonínských o anketu, která měla odhalit největší problémy ve městě, o nich nakonec rozhodovaly děti ze základní školy. Druhým nejpalčivějším problémem se díky tomu stalo chybějící adrenalinové hřiště pro mladé.

Ankety se zúčastnila necelá dvě procenta lidí, kteří v sedmadvacetitisícovém Hodoníně žijí. Celkem hlasovalo 473 lidí. „V anketě hlasovali i žáci z dětského parlamentu ze Základní školy U Červených domků v Bažantnici, kteří se zapojili do ankety aktivněji než dospělí. Je to škoda, protože lidé často něco kritizují a když mohou věci sami ovlivnit, tak to neudělají,“ popsala místostarostka Anna Matějková.
Vedení města se zavázalo k tomu, že dva vítězné návrhy prosadí. O adrenalinovém hřišti se už uvažuje a slibně to vypadá i s vítězným návrhem z ankety. Tím je propojení cyklostezek z Hodonína do Lužic, Rohatce a Dubňan.

„V současné době už máme na výstavbu cyklostezky do Lužic podanou žádost o dotaci. Když to vyjde, mohla by vzniknout ještě tento rok,“ přiblížila starostka Hodonína Milana Grauová.

Projekt by mohl narazit ještě na výkupy pozemků. „Někdy při plánování cyklostezek narážíme na to, že je neumožňuje dopravní situace. Jindy se stávají problémem výkupy pozemků. Jejich majitelé za ně chtějí nehorázné peníze a my jim pozemky nemůžeme vyvlastnit,“ doplnila Matějková.

Hodonínští mohli na anketní lístek navíc připsat problém, který na něm nebyl uvedený. Navrhovali tak například rekonstrukci nádraží nebo park pro venčení psů. Vzhledem k tomu, že v anketě hlasovali z větší části žáci základní školy, připsali na lístky chybějící jezdecký klub nebo restauraci McDonald’s.

„Připadá mi divné, že o důležitých věcech ve městě rozhodují děti ze základní školy. Určitě tu existují větší problémy, než je chybějící hřiště,“ myslí si například Kateřina Kachyňová z Hodonína, která ale v anketě sama také nehlasovala.