Proč slavit jen svatbu? Ameriku dobývají rozvodové večírky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Byla to párty se vším, co k tomu patří. Christine se hodila do gala, přišli kamarádi, pilo se šampaňské, podával se pořádný dort. Právě tak Christine Beatonová z Los Angeles oslavila konec svého devatenáct let trvajícího manželství.

„Oslavovali jsme mě a můj nový život,“ vypráví čtyřicetiletá žena. „Moc mi to pomohlo, dobře jsem se bavila a moc jsem si to užila,“ dodává Christine.

Možná to zní podivně, ale proč neoslavit rozvod? A pokud možno divoce a se spoustou kamarádů? Někteří lidé chtějí udělat za těžkým obdobím a koncem svého manželství tlustou čáru a ještě to oslavit. Proč také ne, myslí si Lois Tarterová, blogerka z New Yorku, která se specializuje na rozvody a která je autorkou knížky s názvem Rozvodový rituál: vstaň, vypadni ven a dělej něco se svým životem. „Rozvod lidem život naprosto změní,“ říká Tarterová. „Předsudků vůči rozvodovým oslavám ubývá. Tyto večírky se stávají normou, i když se stále vyskytují lidem, kterým přijdou divné,“ říká a vyzývá: „Měli bychom tomuto dni věnovat minimálně stejnou pozornost, jako to děláme v případě narozenin nebo svatby.“ Večírek je podle ní řešením.

 

Byznys kolem "čerstvě nezadaných"

Ve městech jako New York, Las Vegas a Los Angeles kolem „čerstvě nezadaných“ kvete byznys. Rozvedení si mohou objednat dorty, ze kterých je ženich vykopáván, nebo na nichž je nápis „Zrovna rozvedená“ vyvedený písmem z růžové cukrové polevy. Obchodníci se šperky nabízí rozvodové prstýnky se zlomeným srdcem. A ani plánovačům rozvodových oslav se nevyhnula profesionalizace. Ve velkých amerických městech již působí plánovači rozvodových oslav, kteří jsou obdobou organizátorů svateb a kteří nenechají nic náhodě, ať už jde o ubrousky nebo barvu pozvánek. Jednou z nich je Alyssa Pettinatová z agentury Alinatos Events. Když před rokem s tímto podnikáním začínala, bylo jí jasné, že chce nabízet i rozvodové oslavy. „Je potřeba mít určitý druh smyslu pro humor, aby člověk mohl takové večírky organizovat a uměl si je užít,“ podotýká.

Přání zákazníků jsou často neobvyklá: pár popíchnutí bývalého nebo bývalé nesmí chybět. Pettinatová organizovala například oslavu, na níž podvedená žena spálila věci svého muže. Jiná hned na pozvánce požádala hosty, aby si s sebou vzali nezadané kamarády. Mnozí chtějí jen pořádně zapařit: přejí si cosi jako post-rozlučku se svobodou s mořem alkoholu a striptérkou nebo striptérem. Může to ale jít i v klidu: někteří, kdo mají manželství za sebou, chtějí jen uspořádat oslavu pro své kamarády jako výraz vděčnosti za to, že v těžkých chvílích byli na jejich straně.

Odpočívej v pokoji...

Bývalé vdané a bývalí ženatí mohou spoustu užitečných tipů najít samozřejmě i na internetu. Na internetu si například mohou objednat rakvičku na snubní prstýnek. Stojí čtyřicet dolarů i s malou kovovou cedulkou. Na ni lze umístit vlastní nápis nebo zvolit některý ze standardní nabídky jako jsou „Odpočívej v pokoji“, mírně patetický „Pohřbi minulost a vykroč vstříc světlým zítřkům“ či „Dokud nás smrt nerozdělí“. Prstýnek je pak v rakvi možno i formálně pohřbít.

Tak daleko ale Christine Beatonová nezašla. Svůj snubní prstýnek prodala a za peníze, které za něj získala, si koupila nový. Toho, že rozvod oslavila, rozhodně nelituje: „Byl to jeden z nejlepších dnů v mém životě,“ přiznává.