Prodává jen zboží z druhé ruky. Švédský koncept se osvědčil, zájem o něj mají i další státy

ReTuna

ReTuna Zdroj: ReTuna

ReTuna
ReTuna
ReTuna
ReTuna
ReTuna
6
Fotogalerie

Nákupní centrum ve švédském městě Eskilstuna není výjimečné svou velikostí, ale sortimentem. Veškeré zboží od oděvů a hraček, až po elektroniku a potřeb pro domácnost, pochází z druhé ruky. Projekt ReTuna, na nějž upozornil server deníku The Guardian, iniciovala tamní městská rada kvůli snížení objemu městského odpadu. Podobné obchodní domy chtějí otevřít i v dalších zemích.

„Potkáte tu někoho, jak přináší starý jídelní stůl nebo počítač, o hodinu později na něj narazíte, jak odjíždí na novém motocyklu. Přesně to chceme,“ vypráví manažerka obchodního centra Anna Bergströmová.

Obchodní centrum funguje již pět let,  v loňském roce tržby za recyklované výrobky dosáhly v přepočtu zhruba 28 miliónu korun. A obchodní koncept zaujal i další evropské státy, o otevření uvažují například v Německu, Švýcarsku a naposledy i  ve Velké Británii. 

"ReTuna není jen obyčejným ochodním centrem. Kromě jiného se angažuje i v oragnizování vzdělávacích akcí, workshopů a přednášek týkajícího se recyklace a soběstačného způsobu života," píše se na webových stránkách projektu.

Nákupní centrum s 12 obchody navštíví ročně kolem 250 tisíc zákazníků. Práci v něm našla zhruba padesátka lidí z regionu, který v minuosti patřil k nejprůmyslovějším částem Švédska. Projekt vznikl za finanční podpory města, který na něj vynaložil v přepočtu necelých 400 miliónů korun.

"Švédové mají filosofii udržitelnosti rádi, ale často nákupy v second handech zaměňují za nákupy na bleších trzích.  Snažili jsme se dostat co nejdále od těchto vžitých představ," dodává Bergströmová, která má za sebou více než 15letou zkušenost vedením obchodních center.