Pronájmy logistických center v Česku letos porostou

V Česku se loni pronajalo celkem 813 700 čtverečních metrů průmyslových a skladových areálů, včetně přejednání smluv. Znamenalo to pokles o šest procent oproti roku 2010, kdy však bylo uzavřeno několik velkých transakcí. I přes oslabení poptávky v druhé polovině roku postupně klesala celková míra neobsazenosti z 10,4 % na konci roku 2010 na 6,7 % na konci roku 2011. „Stalo se tak i díky omezené realizaci nových prostor. Developeři se soustředili na výstavbu na míru pro konkrétní uživatele,“ uvedla vedoucí oddělení Research & Consulting mezinárodní poradenské společnosti DTZ Lenka Šindelářová.

„V letošním roce očekáváme i nadále mírný pokles neobsazenosti. Na konci roku 2011 bylo ve výstavbě zhruba 117 000 metrů čtverečních skladových ploch, na trh by tak mohlo být v roce 2012 dodáno obdobné množství prostor jako v roce 2011,“ předpovídá. Podle údajů pražské kanceláře DTZ bylo loni uzavřeno 463 000 metrů čtverečních nových pronájmů, což bylo o 35 % méně než v předešlém roce. Druhá polovina roku byla ve znamení určitého oslabení celkové realizované poptávky na 334 500 metrů čtverečních s poklesem o 30 % ve srovnání s první polovinou roku 2011.

„Přes zpomalení realizovaných pronájmů v druhé polovině loňského roku i nadále registrujeme množství poptávek - ať již ze strany logistických společností, tak koncových uživatelů. Jedná se především o firmy, které zvažují relokaci či optimalizaci svých stávajících skladových a výrobních kapacit,“ upřesňuje Martin Šumera, Head of Industrial Agency DTZ.

Nájemci se přitom zaměřují na budovy kategorie „A“ v nejlepších lokalitách. V druhé polovině roku 2011 také vzrostlo množství transakcí na míru tzv. built-to-suit. Navzdory tomu ale developeři k spekulativním stavbám přistupují spíše opatrně, protože vysoké náklady a rizika neobsazených dokončených prostor stále přetrvávají. Zpomalení nové výstavby, vyjma staveb na míru, nicméně pomohlo k přehodnocení trhu. „Očekáváme, že v letošním roce nájemné v prémiových „áčkových“ budovách mírně vzroste o 0,8 %,” míní Rob Hall, vedoucí oddělení DTZ CEMEA Logistics.

Situace v Evropě

Na pěti hlavních evropských trzích, kterými jsou Británie, Německo, Francie, střední Evropa a země Beneluxu, se realizovaná poptávka po průmyslových nemovitostech zvýšila v průměru o 36 %. Letošnímu evropskému trhu logistických nemovitostí mají dominovat nadprůměrný ekonomický růst v regionu střední a východní Evropy a v severských zemích a zpomalení aktivity ve zbývající části Evropy. I přes negativní ekonomické vyhlídky přinesla druhá polovina loňského roku na pěti hlavních evropských trzích vysokou realizovanou poptávku osm milionů metrů čtverečních oproti 7,6 milionům metrů čtverečních v první polovině roku 2011. V ročním srovnání realizovaná poptávka na trhu dosáhla 15,6 milionů metrů čtverečních oproti 11 milionům metrů čtverečních v 2010.

Největší nárůst, a to 90 %, zaznamenaly státy Beneluxu. Francie a Německo obsadily se svými 48 respektive 42 % nárůstu druhou a třetí pozici. Realizovaná poptávka v Británii a regionu střední a východní Evropy vzrostla o 15 respektive 16 %. Obchodníci v tomto regionu pokračovali v rozšiřování svých dodavatelských řetězců, zatímco v Británii se významnými hráči stali výrobci.

Maloobchodní tržby v celé Evropské unii loni poklesly o 0,2 %. „Je však nutné podotknout, že Evropa se začíná polarizovat: regiony střední a východní Evropy a Pobaltí vykazují meziroční růst přes 3 %. Oproti tomu v jižní Evropě, zahrnující Portugalsko, Itálii, Řecko a Španělsko, pokles kolísal od -1,1 % do -8,8 %. Zejména v posledních měsících loňského roku byl markantní vliv on-line nakupování a e-shopů. Stoupající objemy nakupování po internetu se odrazily i na poptávce po skladových prostorách v Británii, Francii i Německu.

Investoři evropskému trhu průmyslových nemovitostí v roce 2011 důvěřovali: do skladů a výrobních areálů investovali 10,4 miliardy eur, předloni to bylo 8,6 miliardy eur. Největší 36% podíl na objemu investic měla Británie se čtyřmi miliardami eur. V Německu byly v segmentu logistiky v druhé polovině roku prodány nemovitosti za 600 milionů eur, od ledna do června 2011 to bylo 800 milionů eur. K vysokým objemům investic dochází rovněž ve Skandinávii, kde změnily majitele průmyslové budovy za 1,9 miliardy eur.

„Výrazné oživení zaznamenal v minulém roce také český investiční trh. V segmentu logistiky bylo uzavřeno několik významných transakcí o celkovém objemu 479 milionů eur, což představuje 22% podíl z celkového rekordního objemu investic. Zároveň jde o obrovský 971% nárůst v porovnání s pouhými 14 miliony eur v roce 2010. Profil kupujících ukazuje, že i český logistický trh je velmi atraktivní pro mezinárodní investory,“ dodává Šindelářová.