Propadlý průkaz? Řidiči platí pokuty

Stovky řidičů z Kladna a okolí si dosud nevyměnily starý řidičský průkaz za nový. Padly za to první pokuty.

Je půl osmé večer. Teplota klesá hluboko pod bod mrazu. U krajnice jedné z hlavních kladenských silničních tepen postávají policisté ve fosforeskujících vestách a zastavují jedno z protijedoucích aut.
Když řidiče požádají o doklady, nervózně se ošije. „Nestačil jsem si je ještě vyměnit,“ říká a podává policistům už několik dnů propadlý řidičský průkaz. Hlídka pro opozdilce pochopení nemá a po chvíli vytahuje bloček s pokutami.

Podobných případů kladenští policisté od začátku roku zažili už několik desítek.
„Evidujeme zatím celkem pětatřicet přestupků. Jestli mají řidiči novou lékárničku, reflexní vestu a samozřejmě platný řidičský průkaz hlídky kontrolují běžně,“ vysvětlila Michaela Nováková z kladenské policie.

Na šoféry s propadlými doklady policisté v následujících dnech zřejmě narazí ještě mnohokrát. Proč? Majitelů řidičáků vydaných v letech 1994 až 2000, kteří si je do konce loňského roku nestihli na úřadě vyměnit, jsou na Kladensku ještě stovky.
„Jde o zhruba tři sta lidí. Předpokládáme, že opozdilci budou chodit ještě tak dva měsíce,“ řekla za kladenskou radnici Olga Oliveriusová.

Ti, kteří přijdou se žádostí o nový doklad v těchto dnech, zaplatí padesát korun a zřejmě ho nedostanou dříve než koncem ledna.
Ještě v létě zbývalo vyměnit řidičský průkaz více než osmi tisícům řidičů z Kladna a okolí. Přepážky

Centra dopravně správních agend však byly většinou prázdné. Většina šoférů se podle očekávání začala na úřad trousit až v posledních prosincových dnech.

„Přicházelo denně asi pět set lidí, a to nejen kvůli výměnám. Čekací doba byla přibližně půl hodiny. Vyloženě nával ale nebyl. Ani jsme neprodlužovali úřední hodiny. Teď do centra chodí denně zhruba tři sta padesát lidí,“ uvedla Oliveriusová.
Řadě lidí ani neplatnost jejich řidičského oprávnění v usednutí za volant nepřekáží.

Za propadlý řidičák až dva tisíce korun

„Ke konci roku jsem měl hodně práce, nestihl jsem na úřad dojít. A bez auta se neobejdu. Samozřejmě to napravím, ale teď zkrátka jezdím se starým řidičákem,“ přiznal jeden z místních motoristů. Vyplatit se mu to však rozhodně nemusí.

„Za takový přestupek může policista udělit pokutu až dva tisíce korun,“ řekla Nováková.
Na motoristy a silniční provoz přitom nedohlížejí jen policisté, ale také strážníci. Ti, ačkoliv mohou auto zastavit, jen když dotyčného řidiče podezírají z přestupku či trestného činu, už letos také „načapali“ šoféra s propadlými doklady. Jejich postup se od policejního liší pouze v tom, že nemohou řidiči udělit blokovou pokutu, ale předávají případ k řešení na radnici.

Vlny povinných výměn řidičských průkazů nekončí. Ještě se ani zdaleka nezavřely dveře za posledním opozdilcem a na úřad už by měli začít chodit ti, kterým končí platnost dokladu v roce 2013. Jde o majitele průkazů vydaných mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004. Takových lidí je v Česku přes milion.

Kladenští, kteří si musí nebo už dopředu chtějí vyměnit řidičský průkaz bez zdlouhavého čekání, mají možnost, objednat se na úřad prostřednictvím internetu.
Stačí si na webových stránkách města vyřídit rezervaci. „Klient si vybere termín a čas návštěvy, vyplní kontaktní údaje a nakonec si poznamená číslo rezervace,“ vysvětlil Vilém Frček z kladenské radnice. Pod tímto číslem pak řidiče v daný čas vyvolá úředník k přepážce. Musí mít s sebou jen doklad totožnosti.

Důležité je také vědět, že rezervace platí jen na jednu věc. Není tedy možné vyřídit si na jedno objednání více úředních záležitostí současně. Se systémem rezervací už mají řidiči zkušenosti. A pochvalují si ho.
„Je to velmi dobrý nápad. Čekací doba je zkrácená na pár minut. Zjevně to funguje. Úřednice mají k dispozici aktuální údaje a nikdo není z ničeho překvapený,“ poznamenal jeden z kladenských řidičů Jiří Kasner.

Nová lékárnička, nové vybavení

Správná data na průkazech nejsou v těchto dnech to jediné, čeho si policie při kontrolách přednostně všímá. Pozorně zkoumá i obsahy jednotlivých autolékárniček, pro které od začátku roku platí přísnější měřítka.

Musí v nich být několik zdravotnických pomůcek navíc – resuscitační maska potřebná k dýchání z úst do úst, izotermická fólie k udržení tepla, celokovové nůžky se zaoblenými rohy a leták o postupu při zvládání dopravní nehody.
„Je nutné, aby tento leták nebyl z obyčejného papíru, který se může při použití znehodnotit, pak by pozbyl svůj smysl,“ podotkl už před časem Karel Ospalík, majitel firmy Traiva, která autolékárničky prodává.