Prorazila kolo. Díra ale chyběla

Utržené kolo na děravé silnici? Těžké dokazování a havarijní pojištění nepomůže

Díra uprostřed silnice v Zavlekově nevypadá zrovna bezpečně. V zatáčce je už slyšet auto, k motoru si navíc notuje i hlasité rádio. V tu chvíli se vyřítí peugeot. Řidička už nestačí zareagovat a výmolem dosova proletí. Za ní jede dodávka. Řidič nechce ničit tlumiče a vyjíždí úplně ze silnice. Z rozbitých silnic po zimě se už pomalu stává český folklor. Uplatňovat náhradu škody za zničená kola nebo tlumiče je podle silničářů i pojišťoven složité. Své o tom ví Jaroslav Pták, který takovou situaci řešil. „Jel jsem z Klatov do Domažlic a u Nové Vísky jsem si na zfrézované neuznačené silnici prorazil disky,“ vypráví klatovský řidič.

„Hned jsem zavolal policii, ta to nafotila a s náhradou škody jsem se obrátil na silničáře. Z pojistky mi zaplatili nové disky a amortizaci kol. Navíc z místa, kde jsem skončil, mi zdarma zajistili odtah. Měl jsem docela štěstí, že to prošlo tak hladce,“ dodává. Dokazovat a vyvracet škody je ale někdy mnohem složitější. Zvlášť, když se někteří řidiči snaží dotlačit silničáře k pojišťovacímu podvodu.

„To se nám stalo v Horažďovicích. Nějaká řidička si tam stěžovala, že má kvůli díře v silnici proražené kolo. Když se jí pak náš pracovník ptal, kdy se jí to stalo, uvedla datum, kdy už byla díra několik dní spravená,“ říká provozní náměstek klatovských silničářů Miroslav Sušický. Ten navíc dodal, že všechny rozbité úseky na Klatovsku jsou teď označeny, takže řidiči se nemohou na špatný stav vozovek vymlouvat, když si ve vysoké rychlosti zničí kolo nebo tlumiče.

Rychlost nedodržují

A kde jsou nejhorší úseky na Klatovsku po letošní zimě? Určitě na silnici z Klatov do Horažďovic, konkrétně v Zavlekově. Přímo uprostřed vozovky je díra, které se auto jen těžko vyhne. Jsou tu sice značky, které upozorňují na nerovnost vozovky, je tu i maximální povolená rychlost třicet kilometrů v hodině, přesto tam každé třetí auto spadne.

„A tak je to tady pořád. Když se to začalo drolit, létaly nám kameny do oken. Tu třicítku nikdo nedodržuje,“ říká žena, která bydlí u silnice. Na stejné silnici je žalostný stav i poblíž Nalžovských Hor. „Chceme se dát co nejdřív do oprav, jenže obalovna, odkud bereme materiál, měla problémy s dodávkami. Jinak bychom začali už dřív,“ vysvětluje ředitel klatovských silničářů Jiří Velíšek.

Z havarijního ne!

Uplatnit náhradu škody z havarijního pojištění? Ani náhodou. Redaktor Sedmičky to zkoušel v několika pojišťovnách. Nikde neuspěl. „Musíte se obrátit na silničáře. Ti by měli mít pojištění odpovědnosti za škodu. A z toho se to pak bude hradit,“ řekla žena v call centru. „Nejste sice první, kdo se na to ptá, ale musíte se obrátit na majitele vozovky. Pokud má sjednané pojištění odpovědnosti, máte šanci, že vám to z pojistky uhradí,“ řekli operátorky v dalších pojišťovnách.

Jejich slova potvrdilo i několik pojišťovacích agentů. „Ve smlouvě o havarijním pojištění ani nic takového není. Zničené tlumiče z havarijního pojištění zaplatit nejdou,“ tvrdí finanční poradce Martin Stránský.