Proti NSA a dalším. Miliarda dolarů spojila dvě mladé významné IT firmy

Počítač - ilustrační foto

Počítač - ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Přelom roku přinesl jednu z nejzásadnějších událostí a akvizic v oblasti kybernetické bezpečnosti za dlouhou dobu. Mladá společnost FireEye, která teprve v srpnu vstoupila na burzu, za více než 1 miliardu dolarů získala rovněž relativně mladý projekt nazvaný Mandiant. Prozatím široké veřejnosti ne zase tak známá jména vytváří uskupení, které může do počítačové bezpečnosti v budoucnu promluvit skutečně významným stylem.

Mandiant funguje od roku 2004, získal investici ve výši 70 milionů dolarů a velice dobré jméno si vydobyl zejména na americkém trhu, odkud ostatně generuje drtivou většinu svých tržeb. Mandiant mimo jiné poskytuje zákazníkům specializované zásahové bezpečnostní týmy, které je možné si najmout v případě, že firma či státní instituce zjistí podezřelé a nebezpečné útoky na jejich IT infrastrukturu. Mandiant se pak snaží útoky odvrátit, minimalizovat škody a pomoci v budoucím zabezpečení.

Tato společnost díky provedeným zásahům například přišla s důkazy, že útoky na mnoho amerických firem a institucí jsou vedeny čínskou vládou a armádními hackery. Velká část zaměstnanců Mandiantu ostatně dříve pracovala v amerických tajných, bezpečnostních a výzvědných službách.

Nová generace ochrany

FireEye se naopak soustředí na silnou technologickou část kybernetické ochrany, která není zaměřena na tradiční signatury a starší metody, ale snaží se pracovat především v reálném čase. Mnoho skutečně závažných útoků je totiž vedeno skrze takzvané „zero day“ skuliny, což znamená, že takové útoky ještě nikdy vedeny nebyly, neví se o dírách v softwaru a hardwaru a tudíž není dost dobře možné proti takovýmto útokům hned chránit a je možné učinit až zpětné kroky.

FireEye se proto snaží odhalit i neznámé typy útoků, které ještě nejsou úplně popsány. Používá k tomu virtuální prostředí, ve kterém izoluje příchozí data a ta pak následně analyzuje. Tento způsob ochrany se jeví být poměrně úspěšným, FireEye byl před letním vstupem na burzu označován za nejlepší bezpečnostní startup v Silicon Valley a jeho akcie za pár měsíců narostly o téměř 60 procent (jeho tržní hodnota je nyní kolem 7 miliard dolarů). Roste i počet zákazníků, produkt například využívají armády po celém světě.

FireEye a Mandiant spolu už nějakou dobu úzce spolupracovaly a zákazníci dokonce sami začali produkty a služby obou společností integrovat vzájemně. Akvizice se tak jeví jako velice logický krok. FireEye má nyní oceňovanou kyberbezpečnostní technologii pracující v reálném čase a nyní kromě jiného získává i schopné zásahové týmy.

Tato kombinace se v budoucnu může jevit jako klíčová. Různé kauzy z posledních a měsíců a let totiž ukazují, že hackeři, kybernetická špionáž a útoky jsou na denním pořádku a že se do těchto aktivit zapojují i vlády z celého světa. Díky tomu posiluje celý kyberbezpečnostní trh, který už za rok vygeneruje 67 miliard dolarů a číslo se zřejmě bude neustále navyšovat. Stejně jako investice do bezpečnostních startupů.

Služby Mandiantu navíc nyní bude možné rozšířit také na světový trh. Firma byla doposud soukromě vlastněná a v roce 2012 vygenerovala tržby ve výši 100 milionů dolarů s 76procentním růstem. FireEye v loňském roce utržil 161 milionů dolarů. Obě společnosti nyní budou mít dohromady téměř 2 tisíce zaměstnanců.

Výkonný šéf FireEye David DeWalt se tímto obchodem stal přítomným už u druhé významné bezpečnostní akvizice v posledních letech. Do roku 2012 totiž šéfoval firmě McAfee, kterou za 7,7 miliardy dolarů získal Intel. Chvilku poté zamířil právě do mladšího projektu, který označuje za novou generaci bezpečnostních nástrojů.

Do oblasti monitorování provozu v reálném čase za účelem analýzy bezpečnostních rizik kromě FireEye spadá také několik dalších mladých firem. Mimo jiné jsou to i čeští Cognitive Security, které v loňském roce koupilo Cisco a na jejich základě staví silnou bezpečnostní divizi. Do ní zapadá i červencový odkup Sourcefire za 2,7 miliardy dolarů.