Proti stavebním certifikátům se nelze odvolat, přezkoumá je soud

Proti certifikátům, jimiž autorizovaní inspektoři povolují stavby, se nelze odvolat k žádné nadřízené úřední instanci. Možná je pouze přímá žaloba k soudu. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve sporu (NSS), který souvisí s kontroverzní stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Certifikáty o sporné stavbě tak nemůže přezkoumávat ministerstvo pro místní rozvoj, jemuž kompetenci letos v květnu přiznal Městský soud v Praze. Certifikáty by se měl zabývat zřejmě právě městský soud.

„Proti certifikátu autorizovaného inspektora není odvolání přípustné, a tedy již proti tomuto aktu samotnému lze podat žalobu,“ napsal Nejvyšší správní soud v rozhodnutí z letošního července. To se konkrétně týkalo přeložky inženýrských sítí a dopravního napojení ivanovického Bauhausu. Sporný hobbymarket, proti kterému řadu let protestují lidé z okolí i občanské iniciativy, je již téměř hotový. Celý složitý právní spor má počátkek v novém stavebním zákonu, který zavedl institut autorizovaného inspektora. Ten smí vydat certifikát, který fakticky nahrazuje stavební povolení. Stavebník se tak může vyhnout mnohdy zdlouhavému a pracnému stavebnímu řízení. Zákonodárci předpokládali, že inspektoři budou povolovat hlavně stavby, proti nimž nikdo neprotestuje. Certifikát ale využil také investor hobbymarketu.

Nejvyšší správní soud už loni v průlomovém verdiktu rozhodl, že stavební certifikáty jsou správním rozhodnutím, které lze přezkoumat u soudu, což část právnické obce před tím zpochybňovala. Inspektoři totiž mohou porušit práva sousedů a dalších lidí, jichž se stavba nějak dotýká. Praxe ukázala, že inspektoři mnohdy nezohledňují námitky sousedů nebo je vůbec neosloví a nezeptají se jich na názor. Městský soud v Praze pak letos v lednu rozhodl, že platnost stavebních certifikátů vydaných autorizovaným inspektorem o stavbě hobbymarketu v Brně-Ivanovicích přezkoumá jako odvolací orgán ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Městského soudu v Praze totiž nelze podat žalobu, dokud nebude rozhodnuto o odvolání. Proti tomu podal kasační stížnost autor posudků, inspektor Milan Teigiser.

Nejvyšší správní soud stížnosti vyhověl a rozhodnutí v červenci zrušil. Zákon podle NSS nehovoří o možnosti odvolání. Výklad práva, s nímž přišel Městský soud v Praze, by prý také měl absurdní důsledky. „Výsledek takového procesu byl poněkud absurdní, neboť o odvolání proti zcela běžným aktům (…) by rozhodoval ministr pro místní rozvoj,“ stojí v rozhodnutí senátu NSS s předsedkyní Eliškou Cihlářovou. NSS ale připomněl, že inspektoři by měli rozhodovat především o stavbách, proti nimž nejsou závažné námitky a u kterých existuje zájem na rychlém vyřízení úředních náležitostí. „Postup autorizovaného inspektora tak není řízením v pravém slova smyslu, nýbrž ve své podstatě mediací hledající shodu mezi dotčenými osobami,“ domnívá se NSS.