Průzkum: Lidé chtějí zachovat Masarykovo nádraží a vytvořit park

Většina lidí si přeje, aby na území mezi Masarykovým nádražím a Florencí v Praze byly ochráněny historické budovy, zůstala zachována železniční doprava a vznikl městský park. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu neziskové společnosti Arnika a Ústavu pro ekopolitiku, v němž odpovídalo téměř 600 lidí. Přestavbu nádraží a případnou zástavbu by umožnila plánovaná změna územního plánu. Záměr ale vyvolává nesouhlas.

Obě neziskové organizace tvrdí, že developer, který má na pozemky předkupní právo, veřejnosti ani představitelům magistrátu a dotčených městských částí doposud nepředstavil studii plánované zástavby. Při řešení stávající situace by podle návrhu Arniky měla ke společnému jednacímu stolu zasednout pracovní skupina tvořená zástupci městských částí, nezávislých odborníků a nevládních organizací, informovala mluvčí společnosti Zora Kasiková.

Nesouhlas veřejnosti vyvolává nejenom plánovaná přestavba Masarykova nádraží, ale i možné změny smíchovského nádraží nebo nákladového nádraží Žižkov. Proti se v některých případech staví i památkáři. Některé středočeské obce se v případě Masarykova nádraží obávají třeba toho, že by nádraží mohlo být zrušeno a spojení středních Čech s hlavním městem by se zkomplikovalo. Změna územního plánu by podle Arniky umožnila výstavbu bytů, kanceláří, obchodů, ale třeba i podzemních garáží. Nový územní plán by měl postihnout rozvoj města v dalších asi 15 až 20 letech. Počítá s novou trasou metra D a rozvojem tramvajových a železničních tratí. Zahrnuje výstavbu vnitřního i vnějšího okruhu, rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod nebo tunelové propojení Masarykova a smíchovského nádraží. Umožní ale i některé kontroverzní projekty jako například výstavbu lanovky na Dívčí hrady.