První autonomní loď na světě: Sea Hunter bude lovit ponorky

autonomní loď Sea Hunter

autonomní loď Sea Hunter Zdroj: John F. Williams, US NAVY, Wikimedia Public Domain

Americké námořnictvo spustilo na vodu loď Sea Hunter, první autonomní protiponorkovou loď na světě. Prototyp plavidla ke svému provozu i vykonávání základních činností nevyžaduje ani námořníka, ani důstojníka u kormidla, respektive „za ovladačem“. Experti tvrdí, že jde o námořní ekvivalent autonomního vozidla od společnosti Google.

Čtyřicetimetrovou loď Sea Hunter v hodnotě dvaceti milionů dolarů poprvé spustili na vodu v americkém San Diegu minulý týden. Umělou inteligenci zatím neozbrojeného prototypu budou námořníci příští dva roky testovat, hlavně zda dokáže mořem manévrovat a dodržovat předpisy o mezinárodní plavbě. Nad chodem zařízení bude mít zatím vždy dohled operátor, bude fungovat jako „záchranná síť“ v případě selhání automatických systémů.

Sea Hunter by po svém zařazení do flotily měl být schopen operovat na moři nepřetržitě až čtvrt roku, přičemž by měl vykonávat „standardizované úkony“ ve formě vyhledávání „nepřátelských ponorek“ či min a obecně monitoring vybraných oblastí. Velení mu vyšle pokyn, v jaké oblasti má začít hlídkovat, plavidlo si následně samo naplánuje trasu plavby a následně v lokalitě začne monitoring. V případě, že by loď detekovala nějaké „nepřátelské objekty“, veškeré útočné akce by muselo autorizovat řídící středisko.

Za projektem stojí Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA). „Chceme pro naše vojenské mise mít k dispozici plavidlo, jehož provoz nebude vystavovat personál zbytečně vysokému riziku,“ uvedl mluvčí agentury Jared Adams. Reagoval tak na kritiku Mezinárodní federace pracovníků v dopravě, podle níž by autonomní technologie nikdy neměla nahradit lidskou práci.

Experti na taktický boj na moři o plavidle totiž tvrdí, že v případě úspěšných výsledků předznamenává Sea Hunter revoluci nejen pro vojenské námořnictvo, ale také právě pro civilní lodní přepravu. Agentura Reuters v souvislosti se spuštěním plavidla na vodu upozornila také na kontext mezinárodní situace, kdy dochází ke zvyšování napětí vztahů s Ruskem a Čínou.

Autonomní loď Sea Hunter loví ponorkuautonomní loď Sea Hunter loví ponorkuautonomní loď Sea Hunter loví ponorku | DARPA

„Nepracujeme na protiponorkové technologii jen proto, že si myslíme, že je ‚cool‘, ale proto, že máme vážné obavy z toho, jak moc v této oblasti pokročily Rusko a Čína,“ uvedl pro Reuters Peter Singer, expert na robotické vedení války z think tanku New America Foundation.

Rozpracovaný kokncept autonomního lovce DARPA představila loni na jaře