První panelák v kraji jde k zemi. Stál v cestě Havlíčkovi

Po letech diskusí je jasno. Havlíčkův Brod bude mít v kraji jedno prvenství. Město se rozhodlo jako první na Vysočině zbourat panelový dům.

Jeden z emblémů socialistické architektury, panelový dům s čísly vchodů 1879 a 1880 na okraji havlíčkobrodského Smetanova náměstí, má buď smůlu, nebo štěstí. Jak se to vezme. Je totiž historicky prvním panelákem v kraji Vysočina, který čeká demolice z čistě estetických důvodů.
Dům postavili v roce 1982. Patří k pomníkům velké demolice staré zástavby Havlíčkova Brodu, kdy nechalo tehdejší vedení města v sedmdesátých letech zbourat desítky zdejších domů, včetně starých barokních usedlostí.

U Havlíčkovy uličky

Na místě původního Smetanova náměstí vzniklo nové sídliště panelových domů. Jeden z nich měl však už od svého vzniku množství odpůrců. Vznikl totiž jednak v těsné blízkosti historického centra, ale hlavně jen pár metrů od zadního traktu renesančního Havlíčkova domu. Tady žil novinář a buditel Karel Havlíček Borovský, muž, po kterém dostal původně Německý Brod své nové jméno. Jde tedy o místo, na které jsou brodští patrioti zvláště citliví.
Co se však normalizačním stavitelům nejvíce nepovedlo, bylo umístění domu přímo do přímky Havlíčkovy uličky, ozdobené středověkými prampouchy. „Touhle uličkou bylo vždycky vidět z náměstí až na konec města, než do uličky postavili ten panelák. Bylo by pro město nešťastné, kdyby to tak dál mělo zůstat,“ míní pracovnice muzea v Havlíčkově domě Ivana Krajíčková.
Panelový dům s osmnácti byty prý už stavěli s tím, že je provizorní a stavaři na něj už tehdy od úřadů dostali výjimku. Nebýt pádu režimu v roce 1989, zřejmě by však nikoho nenapadlo, že dům je na svém místě opravdu jen dočasně.
I přesto však v Havlíčkově Brodě debaty o tom, zda panelový dům zbourat, či ponechat, lidé ukončili až letos. I když už po jeho postavení dům kritizovala řada odborníků. Jenže zůstalo u slov.

Náhradní bydlení

Poprvé vážněji se mluvilo o demolici panelovému domu v roce 1998, kdy projektanti nakreslili projekt na revitalizaci Smetanova náměstí. „Už tehdy to mělo stát tři čtvrtě miliardy korun a tenkrát tam byl návrh na zbourání. Byla to ale jen utopie,“ řekl místostarosta Čeněk Jůzl.
Letos už radnice došla v rozhodování dál. Obyvatelům domu nabídla náhradní bydlení a vypsala tendr na firmu, která demolici provede. Jedna z firem však proti způsobu zadání výběrového řízení protestovala, a tak ho radní zrušili.
Nakonec se rozhodli vybrat demoliční firmu přímo, bez konkurzu. Možná na tom město i ušetří. Na demolici si totiž radnice vyčlenila sedm a půl milionu korun. Vybraná nejlevnější firma ŽSD Brno ji má podle své nabídky provést za tři miliony. „Máme zkušenosti se všemi možnými typy demolicí, a to i podobných betonových a železobetonových konstrukcí,“ uvedl Josef Roth, ředitel divize demolic ŽSD.
Město firmě dům předá na začátku listopadu, demolice by pak měla začít během dvou týdnů. V polovině prosince by měla být hotova. Na místě panelového domu se má v budoucnu zazelenat park.
Někteří obyvatelé domu do nového nechtěli, v paneláku mnozí žili skoro tři desetiletí. Ani mnozí další nejsou z jeho demolice nadšeni.
„Dům hezky uzavíral Smetaňák. Teď to bude nezvyk, mohli ho tady nechat,“ míní studentka Veronika Zadinová. Odpůrci demolice však nebyli v přesile.

Naruší bourání statiku?

Stavaři dům po odstrojení na holou konstrukci budou postupně rozebírat pomocí jeřábů. Jednotlivé panely potom odvezou k recyklaci do drtiček. „Specifikum a náročnost demolice v Havlíčkově Brodě je podle mého v jejím umístění v historické části města,“ míní ředitel Roth.
Obyvatelé okolních domů se totiž obávají, aby demolice čtyřpatrového paneláku nenarušila statiku historické okolní zástavby. Dalším problémem je citlivé podloží - země pod Havlíčkovým domem a jeho okolím je totiž protkána spletí starých podzemních chodeb. Jejich část sice v šedesátých letech masivně zpevnili betonem, některé z chodeb však byly zaslepeny a přesné mapy jejich případných pozůstatků neexistují.
V minulém týdnu z panelového domu ještě najatá firma odvážela použitelné části interiérů. „Hodit se ještě mohou požární dveře, několik málo zachovalých pokojových dveří, zvonky, domácí telefon. Věci jsme uložili do depozitu města k využití do jiných městských bytů,“ řekl Jan Hovorka z havlíčkobrodské firmy Truhoma, která práce provedla.
Podle něj je vybavení opotřebované po dlouholetém používání a také proto, že desetiletí nikdo neinvestoval do modernizace. „V tomto období by se už měl dům dočkat například zateplení a dalších vylepšení. Protože jsme ale počítali s tím, že jej čeká demolice, už jsme do něj žádné peníze nedávali,“ potvrdil místostarosta Čeněk Jůzl.