Původní tvůrci AVG v Brně formují nový bezpečnostní projekt

Karel Obluk, AVG Technologies

Karel Obluk, AVG Technologies Zdroj: E15 Eduard Erben

Ve společnosti AVG mnoho původních tvůrců nezůstalo a většina z nich se někam rozutekla. Někomu se nelíbily změny, které s sebou přinesla rychlá mezinárodní expanze a přípravy na vstup na burzu, a někdo chtěl prostě zkusit něco jiného. Velkou část z prvních zaměstnanců slavné firmy je nyní možné spatřit v další brněnské bezpečnostní společnosti. Jmenuje se Lamantine Software a dějí se kolem ní zajímavé věci.

„Tomáš Hofer (jeden ze dvou zakladatelů původního Grisoftu, nyní AVG) se po odchodu z AVG rozhodl, že by bylo zajímavé pokračovat v nějakých dalších projektech a začal na trhu hledat zajímavé bezpečnostní technologie,“ vzpomíná v rozhovoru pro E15.cz ředitel Lamantine Software Petr Bílek, „a padl mu do okna jeden projekt na Ukrajině.“

Ukrajinští programátoři zhruba od roku 2000 pracovali na technologii správy počítačových hesel. Brňané se o ně začali zajímat až o dost později. „První námluvy začaly v roce 2008 a o rok později jsme založili Lamantine,“ počítá Bílek. V roce 2009 tak vznikla česko-ukrajinská spolupráce a produkt nazvaný Sticky Password, jehož technologii dnes používá více než milion uživatelů v mnoha částech světa.

Prostor díky aféře NSA

Sticky Password aktuálně vychází v sedmé verzi, která se z tradičních počítačů rozšířila také na iOS a zařízení s Androidem. Program se nesnaží obsáhnout všechny možné bezpečnostní funkce jako tradiční antivirové balíky, ale soustředí se pouze na jedno – správu hesel a digitální identity. Funguje jako trezor všech vašich internetových hesel, které do sebe v šifrované podobě ukládá. Hesla si nemusíte pamatovat, stačí pouze jedno ke Sticky Password. Aplikace stejně tak zvládá automatické vyplňování formulářů a automatické přihlašování.

„S touto novou verzí bychom do roka chtěli až zpětinásobit současný počet uživatelů,“ plánuje ambiciózně Petr Bílek. Sticky Password má nicméně poměrně hodně konkurence. Různé nástroje pro správu hesel a vyplňování formulářů jsou dostupné do webových prohlížečů přes rozšíření a zásuvné moduly a podobné funkce do svých balíků postupně integrují také velcí antiviroví hráči. „Nevím o nikom, kdo by to takto obsáhle nabízel na všechny platformy jako my,“ namítá Bílek.

Něco na tom bude. Lamantine Software totiž našli kromě tradičního prodeje licencí uživatelů také nový obchodní model, v rámci kterého nabízí svojí technologii třetím stranám. Sticky Password tak například běží na pozadí bezpečnostního balíku dravých Kaspersky Lab a v jednání jsou další společnosti. „Tato partnerství už jsou pro nás hodně důležitá, ale celkový podíl na tržbách zatím nepovím,“ konstatuje ředitel Lamantine. Síla partnerství tkví mimo jiné v tom, že tyto firmy umí oslovit své cílové skupiny a produkt k nim dostat.

Mladá brněnská společnost nicméně obří tržby podobně jako AVG či Avast negeneruje. „V drahých autech nejezdíme,“ usmívá se Bílek, „ale jako malá firma vyžijeme.“ V Lamantine Software aktuálně pracuje 24 lidí na plný úvazek (na Ukrajině 10, v Česku pak 14) a ještě nějací další přispívají externě. Hlavní překážkou k rychlejší expanzi se zdá být laxní přístup uživatelů k heslům a bezpečnosti obecně.

„S tím si lámeme hlavu pořád,“ odpovídá Bílek na otázku, proč lidé hesla příliš neřeší. Různé průzkumy poukazují na to, jak slabá hesla uživatelé volí, natož aby pro jejich správu používali něco více sofistikovaného. „Nicméně každoročně zaznamenáváme menší nárůsty o povědomí. Je to i díky velkým firmám, které tuto problematiku stále více reflektují.“

Petr Bílek odhaduje, že počet běžných uživatelů, kteří po světě používají správu hesel, jsou spíše miliony. „Pořád si ale myslím, že je tu obrovský prostor pro růst,“ doplňuje. Prostor se například otevírá s posledními aférami špehování americké agentury NSA. „Na uživatelích vidíme, že více nechtějí sdílet svá data s cizími servery.“

Snímání otisků prstů místo hesla

Sticky Password těmto lidem vychází vstříc. Veškeré údaje totiž v šifrované podobě ukládá prioritně na lokálním pevném disku. Informace jsou dokonce tak šifrované, že je nemůže rozklíčovat ani samotný Lamantine Software. Možnost synchronizovat údaje přes cloud (firma ho provozuje na Amazonu) jsou až doplňující a dobrovolnou funkcí. „Data bez vašeho vědomí nikdy nikam nezašifrovaná neodchází,“ vzkazuje Bílek.

Produkt a firemní kultura v poslední době přilákaly další kapacity z původního AVG. Novým předsedou představenstva společnosti se před pár měsíci stal Karel Obluk, dřívější výkonný a technologický šéf AVG a současný investor. Technologickým šéfem Lamantine se pak stal Pavel Krčma, jež ještě donedávna vedl virovou laboratoř AVG.

Karel OblukKarel Obluk

„Karel Obluk nám přináší zejména vhled do moderních a nových technologií a také ho samozřejmě můžeme využít jako naší tvář na veřejnosti,“ vysvětluje Petr Bílek. „A Pavel Krčma má zase zkušenosti s vedením velkého týmu vývojářů, což se nám hodí právě díky tomu, že část našich lidí sedí na pobočce na Ukrajině, což je organizačně poměrně náročné. I z toho důvodu, že přistupují k práci jinak.“ Pro upřesnění, na Ukrajině se pracuje zejména na vývoji PC verze programu a v Brně pak na mobilních variantách.

Ony nové technologie Lamantine velmi zajímají. Kromě rozšíření Sticky Password na mobilní platformy v současné době ve firmě vzniká projekt, který by si měl hrát se čtečkami otisků prstů. Je to tak trochu reakce na nový model iPhonu, který v podstatě současný byznys Lamantine Software zabíjí – hesla jsou nahrazena snímáním otisků. „Na něčem pracujeme a už brzy to oznámíme,“ vzkazuje Bílek, konkrétní ale prozatím být nechce.

Kdo ví, možná podobná partnerství v byznysu Lamantine Software jednou převáží. „Prodávat uživatelům nástroj na správu hesel je občas boj s větrnými mlýny. Ale pořád si myslíme, že tu prostor je a jde s tím něco dělat,“ uzavírá Bílek.