Pytláci mají jednodušší život

Každé páté zvíře u nás zastřelí pytlák. Alespoň podle odhadu myslivců. A bude hůř.

Píše se leden roku 2016. Okresní myslivecký spolek v Karlových Varech vydává nové číslo zpravodaje, které se celé věnuje mimořádné události. Nimrod Petr Kumštýř zahlédl na louce u Dubiny srnu. Událost, která by v roce 2009 nikoho nevzrušila, se o sedm let později stává senzací. Je to první divoké zvíře, spatřené u Varů v posledních třech letech. Divoká zvěř totiž z místních lesů zcela zmizela. Do roku 2012 ji stačili vystřílet pytláci.
Že je to úsměvná sci-fi? Už měsíc platí novelizovaný trestní zákon, který dal pytláctví zelenou. Ke zděšení myslivců i rybářů. „Pytláci si teď budou dovolovat čím dál víc. Zvěř často loví organizované a dobře ozbrojené skupiny, které se nyní nemají čeho bát. Uvědomme si, že střílejí zbraněmi. A poslanci z toho udělají přestupek? To mi hlava nebere,“ říká Evžen Krejčí, předseda Okresního mysliveckého spolku v Karlových Varech. Pokud dnes člověk zastřelí zvěř nebo naloví ryby do hodnoty pět tisíc korun, nebude to trestný čin. Jen přestupek. A za něj hrozí pouze pokuta. Novelizovaným zákonem poslanci vzkázali pytlákům: „Milujeme vás, proto běžte a zabíjejte, jak je libo.“ A myslivce a rybáře, kteří do této chvíle sváděli s pytláckými gangy nerovný souboj, tím přivedli téměř k infarktovým stavům. Vědí totiž, že zvěř je vážně ohrožená. Pytláci ji teď mohou beztrestně lovit a pak třeba prodávat do restaurací.
Nárůst pytláctví v letošním roce jednoznačně očekává hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Ostrově Lumír Pála. „Pokud jde o míru pytláctví, se kterou se setkáváme, je to čím dál horší. Nový trestní zákon se v pytlácké komunitě jistě setkal s pozitivním ohlasem. Přes naše nadřízené složky budeme tlačit na změnu,“ říká Pála. A stejnou cestou se vydali i myslivci. „Českomoravská myslivecká jednota už podniká kroky nutné ke změně zákona, stejně tak Asociace profesionálních myslivců,“ potvrdil Krejčí. Podle policejní mluvčí Zdeny Papežové karlovarská policie vloni řešila pět trestných činů pytláctví, spáchaných buď v lesích, nebo na chovných rybnících. „Řadu dalších, které spadaly do kategorie přestupků, jsme řešili na místě,“ řekla.