Řádění sprejerů předchází speciální nátěr

Graffiti v lidech vyvolává rozporuplné pocity. Jedni je oceňují jako formu umění a obdivují do detailů propracované kresby, jiní si tutéž činnost spojují s vandalskými pokusy o zviditelnění. Postříkané bývají fasády domů, zdi, dveře, garážová vrata, výtahy, karoserie aut či tramvaje a autobusy. Jak se ale podobným útokům hyzdícím cizí majetek bránit?

?

Nelegální graffiti prakticky není možné zastavit, pokud vlastník nehlídá svůj majetek po celý den i noc. Z obyčejného podkladu je navíc lze odstranit jen velmi těžko a za použití normálních prostředků je to prakticky nemožné. Pak ale nezbývá nic jiného než fasádu přemalovat. Podle zkušeností profesionálů lákají vandaly jak prostory bez dozoru, kde se pouze předvádějí a popřípadě učí, tak i historické budovy či prostředky městské hromadné dopravy, kde se realizují ti zběhlejší. Byl dokonce zaznamenán případ, kdy se sprejeři pokusili vniknout na výstavu historických vlaků, kde mezi sebou vyhlásili soutěž o „nejlepší úlovek“.

#####Prevencí proti rozsáhlým škodám

V dnešní době už ovšem existují úklidové firmy, které se na odstraňování graffiti specializují. „S pomalovanými plochami se setkáváme prakticky denně. Není v mých silách stanovit konkrétní číslo, kolik graffiti se nám již podařilo odstranit. Většinou se totiž jedná o průběžné odstraňování nebo o bonus při pravidelném mytí, a to zejména na veřejně přístupných místech, jako jsou nádraží nebo podchody. Dokonce i jakýkoli náznak je nutné ihned zlikvidovat. Sprejeři mezi sebou jinak začnou soupeřit, plocha se velmi rychle zaplní zcela a odstraňování je podstatně pracnější,“ říká o svých zkušenostech generální ředitel HPF Clean Jiří Fukala. Dále pak dodává: „Tento problém jde ruku v ruce s prováděním pravidelného úklidu. Na Ostravsku, kde naše firma působí, nejčastěji zasahujeme na nádraží Svinov, na hlavním nádraží a v podchodu ve Stodolní ulici. Ani průmyslové podniky a zdravotnická zařízení ovšem nejsou výjimkou.“

Samotné odstraňování je možné provést několika způsoby. Jde buď o mechanickou (tryskání), nebo chemickou metodu (odstraňovače graffiti). Nikde však není řečeno, že se graffiti na stejném místě neobjeví za pár dní znovu. Jako nejúčinnější prevence se osvědčil antigraffiti nátěr, který se aplikuje zpravidla do výšky tří metrů, je mírně hydrofobní a nešpiní se. Graffiti se díky němu nedostane do podkladu a lze je následně velmi lehce odstranit. Totéž platí o fixech a lepidle. „Pokud jsou takto ošetřené povrchy postříkány barvou, stačí je ve většině případů pouze umýt. Jestliže ne, dá se antigraffiti nátěr jednoduše strhnout a nanést nový. Ze zkušeností víme, že o takto ošetřené plochy přestanou mít sprejeři brzy zájem. Díky používání preventivních nátěrů je trend graffiti sestupný,“ uzavírá Fukala.