Ráj na moři pro vědce a vývojáře

jeden z konceptů plovoucího vědeckého centra

jeden z konceptů plovoucího vědeckého centra Zdroj: VTM

Plány projektu vytvoření technologického centra na moři vrcholí. Už na přelomu roku 2014 by mohli vědci a firmy spolupracovat bez omezení hranic.

V dnešní době stále více dochází k propojování vědeckých týmů napříč různými zeměmi. Po světě vznikají vědecká a technologická centra, v nichž se sdružují vědci a technologové z celé planety.

Jedním takovým technologickým centrem je i Silicon Valley, kde sídlí největší technologické a počítačové společnosti, jako například Google, Apple, Facebook, Intel, Logitech a další. Sjíždí se sem také mladí inovátoři, kteří právě zde vidí největší šanci na uplatnění a zrealizování svých nápadů.

Bez omezení hranic

Právě v blízkosti Silicon Valley by se měl v příštím roce zrealizovat projekt Blueseed. Bude to obrovská plovoucí základna, která umožní technologickým firmám a výzkumným týmům bádat a realizovat své nápady. Měl by to být mezinárodní inkubátor pro rozvíjející se firmy. To vše bez omezení hranic a dohadů s vízem.

jeden z konceptů vědecké plovoucí základnyjeden z konceptů vědecké plovoucí základny | VTMLoď ještě není hotová, zatím existují jen různé nakreslené konceptyZdroj: Blueseed

Loď by měla kotvit 12 mil (19,3 km) od severního břehu Kalifornie, v mezinárodních vodách. Podnikatelé a vědci na ní budou mít možnost pracovat bez jakéhokoli pracovního povolení, ani se k nim nebudou vztahovat žádné imigrační předpisy. Mělo by se jednat o menší plovoucí město pro více než tisíc lidí, se zajištěnou pravidelnou kyvadlovou trajektovou dopravou. Obyvatelé a návštěvníci se na loď budou moci dopravovat také letecky.

Zakladatelé Blueseed plánují mít v lodi kromě kanceláří a laboratoří také obytné prostory, kavárnu, fitness a další služby, které by zpříjemnily život na lodi. Ne všichni by však museli být neustále na moři. Vzhledem k blízkosti pevniny a stálé přepravě by mnoho lidí mohlo na loď dojíždět.

Plovoucí základna pro vývojáře

Hlavním cílem je poskytnout zázemí především IT vývojářům a vytvořit jim takové podmínky, které by obyvatele neomezovaly a pomáhaly jim v dalším rozvoji jejich projektů. Prozatímní zájemci jsou především z řad vývojářů mobilních a sociálních aplikací. Do budoucna by se však pole působnosti Blueseed mělo rozšířit i do ostatních technologických odvětví.

jeden z konceptů plovoucího vědeckého centrajeden z konceptů plovoucího vědeckého centra | VTMDalší z konceptů lodě Zdroj: Blueseed

Vzhledem k orientaci na technologie nesmí na lodi samozřejmě chybět internet. Uvažuje se hned o několika možnostech připojení. Lodě většinou spoléhají na satelit, avšak nevýhodou by se mohla stát cena a pomalé připojení. Další možností by byl kabel natažený z pevniny, avšak cena takového řešení by se mohla vyšplhat to závratných výšek. Zakladatelé ale prý uvažují ještě o dalších možnostech připojení.

Cena za volnost

Výhodou založení podniku na otevřeném moři je téměř neomezená možnost práce bez vlivu státu. Vzniklo by tak jakési neutrální technologické území. Také blízkost Silicon Valley bude pro firmy a výzkumné týmy výhodou. Mohou získat investory, kteří by financovali jejich snažení a pobyt na lodi, jenž samozřejmě nebude zadarmo. Cena pobytu se v plánech pohybuje kolem 1 600 dolarů měsíčně za pronájem kanceláří i bydlení.

Kamenem úrazu by při realizaci tohoto projektu mohly být náklady za postavení lodi, zprovoznění a provoz. Na druhou stranu energetická spotřeba by neměla být nijak extrémní, protože loď by nikam necestovala.

Podle průzkumu, který zakladatelé Blueseed provedli, by zájem o pobyt na lodi mělo 194 lidí. Z nich 30 % tvoří obyvatelé Spojených států.