Rakušané lákají Čechy do alpského Katschbergu

Jedním z pilířů rakouské ekonomiky je turistický ruch. A Češi jsou jeho velmi významnou součástí. Podle Roberta Hermandingera, jednatele Falkensteiner Gruppe, vzrůstá poptávka Čechů po vlastním rekreačním bydlení v Alpách. „Pro určitou skupinu lidí totiž přestaly platit hranice již dávno, cestování je mnohem jednodušší, standardně používají dvě měny - koruny a eura a nechtějí se spokojit s chalupou v Krkonoších,“ říká Hermandinger.

Ten zastupuje projekt unikátních designových prázdninových bytů Edel:Weiss v rakouském Katschbergu. Dvě designové věže v alpském údolí doplněné o zázemí pro poskytování všech potřeb k relaxaci včetně bazénu mají být dostatečným lákadlem. Unikátní architektura zapadá do přirozeného horského prostředí. Matteo Thun navrhl apartmány Edel:Weiss v Katschbergu zcela ve znamení manifestu staveb v Alpách. Takzvaný teplý design využívá dřeva a dalších přírodních materiálů k vytvoření budovy, která je integrována do svého přirozeného prostředí. Dvě bytové věže byly navrženy tak, aby se podobaly tvaru jedle, nicméně rafinovaný design vnějšího pláště zaujme diamantovým vzorem. To slouží jako hranice mezi interiérem a exteriérem a zároveň poskytuje ochranu. Dřevěný plášť současně integruje budovy do okolní přírody. V druhé vrstvě se nacházejí balkony, které obíhají po celém obvodu. Konečně vnitřní vrstva je tzv. klimatická obálka pro byty, jež mají dostatek skleněných ploch, které umožňují jednak pronikání dostatku světla, jednak poskytují úchvatné výhledy na panoráma hor.

#####Důraz na optimalizaci využívání energií

Druhým zásadním bodem, kterým se realizátoři řídili, je dopad na udržitelný rozvoj a to, aby stavba co nejméně zatěžovala okolní dosud nedotčenou přírodu. Velmi důležitou roli v celém projektu tedy hrála rekultivace, předcházení vzniku odpadů, optimalizované využívání energie a co možná největší šetrnost. Apartmány Edel:Weiss byly postaveny podle energetické normy Climate House standardně používané v italské provincii Bolzano (jedná se o jednu z nejpřísnějších norem vůbec). Apartmány Edel:Weiss Katschberg si podle Roberta Hermandingera najdou zcela jistě i mezi Čechy své příznivce. „Integrací Evropy se smazaly hranice jednotlivých států a určitá skupina lidí toho velmi využívá. Tito lidé jsou zvyklí cestovat nejen za prací, ale také za odpočinkem a relaxací. Ve dnech volna si chtějí dopřát odpovídající míru luxusu. Spojení neodolatelné přírodní scenerie, s možností sportovního vyžití a kvalitního zázemí by mělo oslovit případné zájemce,“ doplnil Robert Hermandinger.

*

Středisko Katschberg

Katschberg patřil dlouhá léta k nejhorším střediskům se zastaralými lanovkami a malou kapacitou ubytování. Pomocí regionální rady a okolních obcí se během 15 let podařilo obnovit a vytvořit jedno z nejmodernějších středisek, i když ne tak rozsáhlé jako ostatní lyžařská střediska. Společnost Falkensteiner nejdříve postavila moderní hotel s veškerými lázeňskými službami, restauracemi a konferenčními sály. Tento hotel pak vytváří zázemí pro developerský projekt Edel:Weiss. Projekt se nachází v nadmořské výšce 1800 m n. m. a je velmi dobře dostupný z dálnice. Má 64 kompletně vybavených apartmánů o rozloze od 55 do 200 metrů čtverečních, s prostornými terasami, podzemními garážemi pro dvě auta, luxusním nábytkem a moderní kuchyní. Klienti mohou své apartmány pronajímat, výnosy z pronájmu se pohybují okolo čtyř procent ročně. Roční náklady za správu a údržbu areálu jsou přiměřené a srovnatelné s jinými zimními resorty.