Řasy mají při výrobě biopaliv padesátinásobně vyšší efektivitu než sojové boby

pilotní řasová "farma" společnosti Solix BioSystems v Coloradu

pilotní řasová "farma" společnosti Solix BioSystems v Coloradu Zdroj: Solix BioSystems

Z řas lze vyrábět biopaliva, navíc produkují mnohem více zpracovatelné biomasy, než stávající tradiční plodiny. Jaký je však jejich potenciál v případě velkoprodukce a jak moc přesnou trefou do černého vlastně řasy v tomto byznysu jsou? Tým výzkumníků ze Státní univerzity v Utahu (USU) se zaměřil na toto upřesnění a z výsledků se nestačil divit.

Ve studiu analyzovali meteorologické údaje z téměř čtyř a půl tisíc lokalit po celém světě. Z dat jim vyšlo, že v průměru čtyři tisíce metrů čtverečných ploch, na nichž jsou řasy „pěstovány“, může ročně vyprodukovat přibližně 9,4 tisíce litrů biopaliv. Pro srovnání: sójové boby pěstované na stejné ploše vyprodukují přibližně 181 litrů biopaliva, kukuřice pak jen 68 litrů.

„Naším cílem nebylo shodit ze stolu existující literaturu o řasách a biopalivu, ale vytvořit měření reálných využitelných kapacit světové produkce biomasy z řas,“ řekl Jeff Moody z USU pro server Phys.org, který studii publikovanou v edici Proceedings of the National Academy of Sciences vedl.

řasy určené k produkci biopaliv na "farmě" společnosti Solix BioSystems v Coloraduřasy určené k produkci biopaliv na "farmě" společnosti Solix BioSystems v Coloradu | Solix BioSystemsřasy určené k produkci biopaliv na „farmě“

Vědci už několik let mluví o mořských řasách jako o spáse lidstva v kontextu s produkcí biopaliv a ukojení značného podílu světové energetické poptávky. Dosavadní odhady potenciálu řas se však v jednotlivých studiích od sebe významně lišily, případně postrádaly korelaci s lokálním podnebím.

Sójové boby či zmíněná kukuřice navíc potřebují ke svému růstu klasickou zemědělskou půdu, čímž zabírají místo ostatním plodinám. Řasy oproti tomu je možné pěstovat i na zemědělsky nevyužitelných místech. Jen v Číně, Kanadě, Brazílii a Spojených státech se tak prý nacházejí takovéto plochy, které by mohly v případě svého osazení řasami pokrýt až třetinu spotřeby paliv těchto zemí.

„Studie a z ní vyplývající statistiky tak mohou pomoci odůvodnit investice do technologií a infrastruktury spojených s výrobou biopaliv z řas,“ dodal Moody.

Martin Kubů: Biopaliva druhé generace jsou zatím fikce