Raymond Kopka: mezi bankou, činkou a hodinkami

Hodinky Patek Philippe

Hodinky Patek Philippe Zdroj: Profimedia.cz

Šéf privátního bankovnictví UniCredit Bank uzvedne 400 kilo železa. Také vám ale poradí, jak investovat do nejfajnovějších hodinek.

Privátní bankovnictví zažívá v našich končinách rozkvět, kterého se současná ekonomická stagnace příliš nedotýká. S klesajícími úroky a výnosy u klasických finančních instrumentů přitom roste zájem o alternativní investování, kam řadíme zlato, numismatiku, umění nebo také jisté modely a značky kvalitních mechanických hodinek. Ze tří největších hráčů na poli tuzemského privátního bankovnictví se na tyto oblasti nejvíc zaměřuje asi UniCredit Bank.

Máloco je diskrétnímu světu privátního bankovnictví nebo jemnosti vysoké hodinařiny tak vzdáleno jako vzpírání. Rodáka z Nitry Raymonda Kopku (41) ale tento drsný sport chytil už v mládí. Kariéru nadějného dorosteneckého reprezentanta tehdejšího Československa sice přibrzdilo druhé manželství jeho matky (když mu bylo patnáct, odstěhoval se s ní do Londýna), své vášni se ale brzy věnoval dál. O pár let později vyhrál Hry Commonwealthu, bral bronz z juniorského ME ve Varně a reprezentoval Velkou Británii na OH v Barceloně v supertěžké váze (17. místo).

Vedle toho studoval účetnictví a finance (North East Surrey College of Technology, Chartered Institute of Bankers) a pracoval mimo jiné pro renomované finanční společnosti MFS IFA a Countrywide Assured. Slibný rozjezd, ale ve třiceti se s manželkou, rovněž rodačkou z Nitry, rozhodl pro návrat do vlasti. A znovu se ozvala vášeň ke vzpírání, které muselo jít při startu profesní kariéry v Británii stranou. Začal závodit za Slovensko a zanedlouho devětkrát překonal národní rekord. Jeden z nich dokonce dosud platí – jeho 185 kg v trhu je zapsáno v rekordních tabulkách supertěžké váhy už přes deset let. Raymond Kopka zároveň patří do ceněného „klubu 400“ – společnosti vzpěračů, kteří ve dvojboji pokořili hranici čtyř metráků. Talentovaného siláka nakonec zastavilo zranění dlaňových kůstek.

„Kousky z dobré manufaktury nejenže si udrží svou cenu, ale zvláště v případě edicí limitovaných pár kusů půjde téměř jistě o velmi zajímavé zhodnocení,“ radí Raymond Kopka

Po nuceném konci sportovní dráhy začal pracovat jako privátní bankéř pro UniCredit Bank, kde jeho výborné výsledky nezůstaly nepovšimnuty: před třemi lety se stal šéfem privátního bankovnictví pro Slovensko a v letošním lednu i pro Českou republiku. I když vrcholové vzpírání je už minulostí, dodnes si rád skočí kondičně se popasovat s pár tunami železa.

Jakou část volných prostředků radíte svým klientům uložit do alternativních investic?

Setkal jste se s někým takovým?

Jeden z klientů se doslova zamiloval do velmi speciálního modelu manufaktury Roger Dubuis, vyrobeného v počtu 5 kusů, v hodnotě 180 000 eur. Pomohli jsme mu zprostředkovat nákup přímo od jednoho ze spolumajitelů této vysoce exkluzivní značky, pyšnící se Ženevskou pečetí (nejcennější švýcarská hodinářská certifikace). S klientem jsem se zúčastnil předání hodinek a mohu říci, že to byl jeden z nejsilnějších zážitků mé bankéřské kariéry.

Co může zaskočit tak zkušeného bankéře?

Ponechám stranou úžasnou složitost, dokonalé zpracování a eleganci samotných hodinek. Manufaktura nám hradila pobyt v nejluxusnějším ženevském hotelu, samotné předání pak proběhlo v nejvyšším patře snad nejvyššího ženevského domu s úchvatným výhledem. Věnoval se nám Carlos Dias, spoluzakladatel značky, nemluvě o těch dvaceti bezchybných blonďatých hosteskách. (usmívá se) Vrcholem bylo, když nám na závěr pan Dias předal ještě jedny luxusní hodinky značky Hublot na každodenní nošení. Aby snad nového klienta nenapadlo vzácný kousek nosit kamkoliv.

Hodinky Patek PhilippeHodinky Patek Philippe | Profimedia.czHodinky Patek Philippe, ilustrační foto

Dokážete poradit i klientovi, který se ve světě haute horlogerie, vysoké hodinařiny, tolik neorientuje, a přesto by do ní rád investoval? Tak, aby měl jistotu, že je jeho investice trvalá?

To je samozřejmě naše práce. V takovém případě bych mu poradil zaměřit se na nabídku řekněme pěti nejoceňovanějších manufaktur. Mám na mysli Patek Philippe, Vacheron Constantin, Lange & Söhne, Audemars Piguet nebo Breguet a investici od 50 000 eur výš. V případě těchto značek si hodinky nejenže budou držet cenu, ale zvláště v případě edicí limitovaných pár kusů poskytují téměř jistotu velmi zajímavého zhodnocení, jak je ostatně vidět z aukčních výsledků.

A pokud by se to někomu zdálo na první investiční hodinky přece jen dost?

Velice zajímavou možnost zhodnocení skýtá řada modelů dalších značek i v nižších cenových hladinách, jmenoval bych určitě Rolex nebo Panerai, které mají opravdu širokou obec příznivců, a tím pádem velmi dobrou likviditu. Většina modelů těchto značek si drží cenu, pro volbu modelu s potenciálem vyššího zhodnocení je už ale nutné se v nich dobře orientovat.

Všiml jsem si, že jedny potápěčské paneraiky máte na sobě…

Máte pravdu, oblíbil jsem si tyto potápky Luminor Marina. Jednak mi velice vyhovuje oblý tvar pouzdra, jednak jsem velký obdivovatel potápění. Dokonce tak, že jsem svého syna pojmenoval Enzo. Není to podle – jak se všichni domnívají – zakladatele slavné značky Ferrari, ale podle jedné z postav úžasného filmu Luca Bessona Magická hlubina.

Co si mám představit pod slovy, že vaše banka je „jeden ze tří největších hráčů v privátním bankovnictví“? Kolik klientů máte a jaká je průměrná výše investovaných prostředků?

Privátní bankovnictví UniCredit Bank má v ČR zhruba 2000 klientů. Protože se většinou jedná o správu majetku celých rodin, nazýváme je „nukleorodiny“. Na Slovensku spravujeme majetek téměř 1500 nukleorodin. Průměrná výše spravovaných prostředků je pak v řádu desítek milionů korun.