Realitní poradna

Chtěl bych začít podnikat jako realitní makléř. Vím, že se jedná o volnou živnost, tak by to neměl být problém, ale přesto: Můžete mi poradit, abych někde „nenarazil“?

?

[file:13677:small:right]

Předně musím říci, že se jedná o velmi zajímavou profesi, a věřím, že pokud máte obchodního ducha, bude se vám dařit. A to i přesto, že dnešní doba realitním obchodům nepřeje tak, jako tomu bylo dejme tomu před pěti lety. Nenechte se však mýlit, že se jedná o jednoduchou práci. Přestože u nás není pro získání živnostenského oprávnění nutné prokázat jakékoli kvalifikační předpoklady, jedná se o velmi náročnou a komplexní činnost. Jednoznačně vám doporučuji nejdříve absolvovat desetidenní rekvalifikační kurz pořádaný Asociací realitních kanceláří České republiky. Tam vás připraví zvládat základní nástrahy spojené se zprostředkováním obchodu s nemovitostmi. Jen pro hrubou představu se jedná např. o právní vztahy k nemovitostem, vklady do katastru nemovitostí, oceňování nemovitostí, znalecký posudek, podmínky vlastnictví a nájmu bytů a nebytových prostor, nemovitosti a stavební zákon vč. územního plánování, obchodování s pozemky, vývojové trendy na realitním trhu, konkurzní řízení a jeho dopady na činnost RK, smlouvy v praxi RK, stavební minimum realitního makléře, etiku v RK, nákup nemovitostí prostřednictvím hypoték, komunikaci realitního makléře s klienty, účetnictví a daně v realitní činnosti, činnost a řízení realitní kanceláře apod.

Jako další dobře míněnou radu berte doporučení začít pracovat nejdříve pro nějakou zavedenou realitní kancelář. Tak také zjistíte, že je lepší pracovat v týmu zkušených makléřů než zcela osamocen, a pokud se i přesto budete chtít věnovat realitám sám, nikdo vám nebude bránit osamostatnit se. Vy však nezačnete zcela od nuly a také se v praxi naučíte, že spolupráce v realitní kanceláři je základem úspěchu na trhu.

Kolik budu muset zaplatit v realitní kanceláři za zprostředkování prodeje mojí chaty na Slapech?

Jednoduše se dá říci, že zaplatíte podle toho, na jaké částce, resp. na jaké provizi se s realitním makléřem domluvíte. Obecně lze říci, že neexistuje žádný cenový předpis, který by taxativně určoval výši provize. Provizí se rozumí odměna za zprostředkování prodeje (koupě) nemovitosti realitní kanceláří a její výše je dána předchozí vzájemnou dohodou zakotvenou ve zprostředkovatelské smlouvě. Na dohodě také záleží, je-li provize účtována prodávajícímu, kupujícímu nebo oběma stranám.

Zdá se mi, že je u nás realitních kanceláří víc než nemovitostí na prodej… Kolik je kanceláří doopravdy?

Vzhledem ke známému faktu, že činnost realitního makléře je u nás v rámci zákona možno provozovat jako živnost volnou, nelze se divit, že jich je opravdu mnoho. A to ještě ne všichni, kteří se přihlásí k volné živnosti, protože chtějí realitní služby poskytovat, nakonec u tohoto povolání setrvají. Poslední statistické údaje říkají, že realitních zprostředkovatelů u nás je asi 18 000. Tento údaj však lze pokládat za poněkud zkreslující. Zdaleka ne každý, kdo má živnostenské oprávnění k provozování realitní činnosti, se jí opravdu zabývá. Podle sledování inzerujících, tedy aktivních kanceláří lze odhadovat počet zprostředkovatelů, kteří se zabývají poskytováním realitních služeb, na přibližně 4000 subjektů.