Realitní poradna

Byl jsem v realitní kanceláři, u které jsem si v její nabídce vyhlédl nemovitost ke koupi. Majitel realitní kanceláře mi navrhl, že by mi připravil návrh budoucí kupní smlouvy. Není na takovém postupu něco divného? V čem spočívá podstata budoucí kupní smlouvy?

#####Tato rubrika vzniká ve spolupráci s Asociací realitních kanceláří ČR

####Na dotazy odpovídá: Ing. arch. Jan Borůvka, generální sekretář ARK ČR

Byl jsem v realitní kanceláři, u které jsem si v její nabídce vyhlédl nemovitost ke koupi. Majitel realitní kanceláře mi navrhl, že by mi připravil návrh budoucí kupní smlouvy. Není na takovém postupu něco divného? V čem spočívá podstata budoucí kupní smlouvy?

Na takovém postupu není nic neobvyklého. Realitní kancelář chce, abyste potvrdil svůj vážný zájem o koupi předmětné nemovitosti. Vaší výhodou při takovém postupu je to, že taková smlouva je podepsána také majitelem nemovitosti. Podstata smlouvy o smlouvě budoucí kupní spočívá v písemném závazku jejích účastníků, že do dohodnuté doby uzavřou kupní smlouvu za podmínek, které jsou dohodnuty v předmětné smlouvě o budoucí kupní smlouvě. Lze doporučit, aby úplné znění zamýšlené kupní smlouvy bylo přílohou smlouvy o budoucí kupní smlouvě. Tím se zamezí možnému budoucímu neúspěchu při vyjednávání dalších podmínek smlouvy, neboť ty jsou již písemně dány jako součást smlouvy o smlouvě budoucí kupní.

Chtěl bych si koupit pozemek. Můžete mi říci, na co si mám dát zejména pozor?

Pokud máte na mysli nějaké konkrétní místo, které se vám líbí, někdo vám je nabízí, pak si musíte ověřit zejména, kdo je skutečným vlastníkem pozemku. Podívejte se do katastru nemovitostí a požádejte vlastníka o nabývací listinu. Dále si pak zjistěte, zda není pozemek zatížen zástavním právem, případně nějakými věcnými břemeny. Je nutné si uvědomit, že není možné využívat pozemek, byť jste jeho vlastníkem, k jakémukoli účelu. Postavit dům, nebo třeba jen chatu, můžete pouze na pozemku, který je k tomu určený. Jinými slovy, kupujte si takový pozemek, o kterém získáte příslušné informace. Stejně tak, pokud si koupíte kus lesa, pak vězte, že se k vlastnictví lesů vážou určité předpisy a nařízení.

Získání komplexních informací o pozemku může být pro laika poměrně složité a doporučuji, abyste se obrátil v případě konkrétního pozemku na odborníky, kteří dovedou příslušné informace zjistit a poradí vám, zda investice splní vaše představy. Pokud chcete koupit nějaký pozemek a dosud nemáte vytipováno jaký, pak je opět důležité vědět, co do budoucna s takovým pozemkem hodláte dělat. Z praxe mohu poradit, abyste se zejména nenechal uchlácholit tvrzením majitele, že se na pozemku dá stavět, dokud si to řádně neověříte, a to dříve, než pozemek koupíte.

Rozhodl jsem se pro koupi bytové jednotky, ale bylo mi řečeno, že to zatím není možné uskutečnit, protože je na ní plomba v katastru nemovitostí. Můžete mi vysvětlit, co to znamená?

[file:8945:small:right]

Plomba v katastru nemovitostí vyjadřuje skutečnost, že údaje na listu vlastnictví vyjadřující vlastnická a další práva týkající se předmětné nemovitosti, jsou dotčena změnou. Plomba je vyznačena na výpisu z katastru nemovitostí (na listu vlastnictví) písmenem „P“ u každé dotčené nemovitosti a na listu vlastnictví pro jednotku (byt a nebytový prostor) u každé dotčené jednotky. Plomba v katastru nemovitostí znamená, že bez bližšího zjištění, o jakou změnu práva k nemovitosti jde, není možné podle těchto údajů o dotčené parcele (jednotce) sepisovat smlouvu. Do okamžiku odstranění plomby nelze provést u takové nemovitosti žádnou změnu právního vztahu podle později doručené listiny.

Dostal jsem se do tíživé finanční situace a potřeboval bych proto prodat byt, který jsem si do osobního vlastnictví koupil s využitím hypotečního úvěru. Je to možné?

Převod nemovitosti na kupující stranu lze řešit i se zástavním právem. I v takovém případě je nutné rovněž vše předem projednat s bankou a samozřejmě i s kupujícím. Jestliže se rozhodnete uskutečnit prodej v tíživé situaci, doporučuji, abyste se obrátil na odborníky a využil jejich služeb. U prodeje nemovitosti, která je zatížena zástavním právem, se nejedná o jednoduchou transakci, a je přece důležité, aby vám celá operace přinesla prostředky, které potřebujete, nikoli ztrátu.