Refn a Gosling: hvězdy, které mohl český divák snadno minout

Režisér Refn (vlevo) s Ryanem Goslingem slaví v Cannes cenu za režii

Režisér Refn (vlevo) s Ryanem Goslingem slaví v Cannes cenu za režii Zdroj: profimedia

Nicolase Windinga Refna a Ryana Goslinga pro jejich umění sice oslavuje celý svět, čeští diváci je však mohli velmi snadno minout. Jejich stěžejní díla totiž českou distribuci minula.

U dánského režiséra je celkem přirozené, že jeho domácí snímky česká kina minula a dostal se sem až jeho britský film Bronson (2008) o „nejdrsnějším britském vězni“. Následující film, Valhalla Rising (2009), pak v Česku vyšel až letos v létě pod zavádějícím názvem Barbar.

I tak je s podivem, že některá z televizí alespoň v poslední době nesáhla po trilogii Pusher (1996, 2004 a 2005), která Refna proslavila. Je pravdou, že Pusher je pro diváky se silnými nervy, ale večerní program by Pusher rozhodně obohatil.

Co nepřekvapí u evropského „artového“ režiséra, působí absurdně u talentovaného a charizmatického amerického herce Ryana Goslinga, který má v kapse dokonce nominaci na Oskara. Diváci si jej mohou pamatovat z některých vedlejších rolí ve filmech, které proběhly českou distribucí (Vzpomínka na Titány, Vzorec pro vraždu, Hranice života).

Jeho přelomové snímky se ale českým kinům vyhnuly. Platí to především pro Half Nelson (2006), za nějž byl Gosling nominován na Oskara, a také pro snímek Lars a jeho vážná známost (2007), v němž podal jeden ze svých vůbec nejpozoruhodnějších výkonů. Nicméně druhý snímek u nás vyšel alespoň na DVD.

Pro Goslinga se však změnila situace a i čeští distributoři si jej začínají všímat více. Důkazem toho je, že kromě snímku Drive, v níž podal Gosling úžasný výkon, vstupuje v tomto týdnu do distribuce i romantická komedie Bláznivá, zatracená láska, v němž se Gosling objeví po boku slavných kolegů (například Stevea Carella či Julianne Mooreové).