Regulované nájemné má po skokovém růstu stagnovat

Regulované nájemné v posledních letech výrazně rostlo, jak se města snažila využít posledních možností jednostranného zvýšení před deregulací trhu v lednu 2013. V některých lokalitách znamenalo přibližování tržním nájmům zdražení až o desítky korun za m². Podle průzkumu Útvaru rozvoje města (ÚRM) byl v letošním roce průměrný regulovaný nájem v Praze 87 korun/m².

Průměrný byt 2+1 o velikosti 60 m2 tak při regulovaném nájemném stojí 5220 korun za měsíc. „Průměrný standard bytů s regulovaným nájemným je velmi nízký. U mnohých chybí dlouhodobá údržba a často by tyto domy potřebovaly kompletní rekonstrukci,“ říká výkonný ředitel realitní kanceláře RE/MAX Hanuš Němeček.

Podle studie ÚRM se poslední dva roky regulované nájemné v Praze průměrné zvýšilo o 14%. Opačný trend vykazuje tržní nájemné, které za poslední rok kleslo v průměru o 3,5 procenta. Průměrná výše čistého tržního nájemného v Praze počátkem letošního roku činila 172 Kč/m². Po započtení poplatků za energie a další služby se pak částka zvyšuje až na 215 Kč/m².

Růst regulovaných cen by podle odborníků měl být na delší dobu konečným. „Celorepublikový průměr u regulovaného nájemného se podle našich zkušeností pohybuje kolem 80% tržních cen. Vzhledem ke kvalitě většiny činžovních domů je to maximální hranice, za kterou by již nájemné růst nemělo,“ vysvětluje Němeček.

Podobným rizikem je i dosavadní pokles tržních nájmů. Další sblížení tržních a regulovaných nájmů by u některých nemovitostí mohlo způsobit odliv nájemníků, kteří budou hledat za podobnou cenu kvalitnější bydlení. Výjimkou jsou ovšem vysoce atraktivní části měst. „Největší dopad má ukončení deregulace na ceny v nejatraktivnějších částech Prahy, jako Malá Strana či Staré město, kde rozdíly mezi deregulovaným a tržním mohou být opravdu velké. Očekáváme, že nájemci se z těchto míst budou stěhovat do bytů, které jsou finančně dostupnější,“ potvrzuje Jan Zachystal z RE/MAX.