Revoluce v mobilním světě? Britská firma prý dokáže nabít iPhone na týden

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Největší slabina chytrých telefonů by mohla být minulostí. Aspoň pokud se potvrdí tvrzení britské Intelligent Energy. Dokázala prý vyvinout funkční prototyp telefonu iPhone 6 s baterií dostačující pro týden „normálního využívání“. Technologie má spočívat v reakci kyslíku a vodíku, při níž vzniká elektřina, píše deník Telegraph.

Podle spekulací má Intelligent Energy úzce spolupracovat se společností Apple. Americká ani anglická firma se ovšem k těmto informacím odmítly vyjádřit. Vyprodukovaný prototyp se má od původního iPhonu lišit pouze průduchy, přes které vychází zbytná pára.

„Podle našich informací předtím nikdo nic podobného neudělal,“ řekl deníku Telegraph generální ředitel Intelligent Energy Henri Winand. „Podařilo se nám vyrobit baterii tak tenkou, že ji můžeme vložit do současných modelů beze změny. To je velký krok, protože při přechodu na novou technologii je potřeba jít cestou, která je pro zákazníky pohodlná.“

Pět nabití

Prototyp, pojmenovaný Upp, by mělo být možné znovu nabít celkem pětkrát. Při „normálním využívání“ má prý vydržet týden použití. Co si ale pod „normálním využíváním“ představuje, ovšem společnost nespecifikovala.

Nabíjení možné pouze v určitých obchodech v Británii, jedno nabití má stát osm euro. Podle svědectví reportérů deníku Telegraph ze sídla společnosti v Loughborough se vodík v plynné podobě do telefonu plní pomocí upravené zdířky na sluchátka.

200 eur

Týdeník Spiegel uvedl, že se uvažovaná cena pohybuje kolem 200 eur. Představitelé společnosti doufají, že by jim baterie mohla otevřít cestu k trhu s ročním objemem ve výši zhruba 400 miliard eur. Společnost Intelligent Energy má podle týdeníku Spiegel hodnotu 230 milionů eur.

„Zbývá nám ještě pár let. Jde ale hlavně o našeho partnera, kdy bude chtít uvést produkt na trh,“ řekl Telegraphu finanční ředitel britské společnosti Mark Lawson-Statham.

Trendy ze světa baterií: dobití telefonu za minutu či baterka z 3D tiskárny