Rialto: most k italské autenticitě

K celkové intimní atmosféře přispívá taktní obsluha

K celkové intimní atmosféře přispívá taktní obsluha Zdroj: rialto

Brněnská Veveří ulice je pěkné dlouhá, ať už jdete pěšky, jedete autem či tramvají. Nechat za sebou centrum se ale v tomto případě vyplatí. Ve funkcionalistické budově, jejíž návrh pocházel z ateliéru Bohuslava Fuchse, byla dlouho porodnice.

Jak napovídá název, Rialto rozmnožil přepočetnou rodinu restaurací, které se hlásí k italské kuchyni. Protože všichni známe značně rozkolísanou kvalitu těchto pohostinství, vstoupil jsem i do restaurantu, který si jako své motto vybral rčení „Život je krásný“, s jistou dávkou nedůvěry.

Luxusní interiér nabízí kousek lesku Benátek, na něž se restaurant odvolává. Nábytek, bar, funkční krb, na kterém je možno rožnit masa, vitrína s čerstvými rybami, vinotéka i výzdoba – vše do sebe zapadá. Prostor rozšiřuje terasa v zadním traktu budovy. Klidné prostředí zaručuje intimitu.

Menu dle quatro stagione

Rialto jsem navštívil v různých ročních obdobích a vždy jsem ocenil vysokou profesionalitu personálu. Nemám tím na mysli v podniku na této úrovni pouze očekávaný způsob obsluhy, ale i jejich široké odborné znalosti o surovinách, způsobu přípravy pokrmů i someliérský um. K tomu přidávají číšníci i širší vědomosti o Brně a jeho okolí.

Majitel měl šťastnou ruku i ve výběru šéfkuchaře. Hned u vchodu visí diplom, jenž prokazuje, že Martin Němec se v roce 2000 stal vítězem celobavorské soutěže kuchařů do 24 let. Bylo to v době, kdy už za sebou měl tři a půlleté působení v místě, kde se rodí slavné víno Est! Est! Est! u jezera Lago di Bolsena. Tam se mu italská kuchyně zadřela pod kůži a po sedmi letech práce v Bavorsku se k ní s nadšením vrátil.

Jídelní lístek je přehledný, nepřetéká záhadnými cizokrajnými názvy. Nabízí italskou kuchyni převážně v rustikální podobě. I když zde najdeme i sofistikovanější pokrmy. K těm patří grilované kalamáry plněné fáší z krevet, poměrně komplikovanější kombinace podpořená tapenádou (z černých oliv), velkými kapary a olivami. Na první dojem příliš mnoho chutí, ale na jazyku se spojí v celistvý vjem, kdy jemným tónům plodů moře dodá obloha nevtíravý, přesto pikantnější nádech. Tuto kombinaci považuji za jídlo, jež by se v desetistupnicovém hodnocení propracovalo někam mezi osmý až devátý level.

V zimě jsem ochutnal polévku z pecorina se zastřeným vejcem. Výrazná a také hodně vydatná. Nyní jsem si vybral krém z pravých hřibů zdobený plátky jeleního karé. Tady bych nehledal čistou „Itálii“, ale domácí kraje. Nápad s kousky zvěřiny vyšvihl „houbačku“ z podzámčí o kousek výš.

Závan přímořských končin

Z těstovin výborně zachutnaly spaghetti con gamberonni. Perfektní pasta a výrazná chuť obřích krevet. Talíř s filátky z mořského vlka na ligurském chlebovém salátku je nádherně nastylizovaný, použité ingredience jen lehounce podporují přesně připravenou rybu, která si zachovala svoji přirozenou chuť. Pro někoho by se zdála příliš cítit mořem, ale milovníci rybích pochoutek právě takové přípravě dávají přednost.

Jídelní lístek nabízí i další speciality z různých italských končin, především ze Sicílie (například rybí polévka), z hovězího masa, drůbeže a také zajímavé salátové variace. Šéfkuchař předkládá i zvěřinu, o níž říká: „Moc rád pracuji se zvěřinou, ale vůbec ji nejím.“

Italskou anabázi nelze zakončit jinak než promyšleným dezertem: mousse s balsamicovou redukcí s lesním ovocem a piškotky madellines pomohl dotvořit celkový obraz kuchyně.

Zvláštní kapitolu tvoří vína, jejich výčet by vydal na malou brožurku, znalci tu najdou i takové lahůdky, jež nesou nejvyšší označení DOCG, ale také třeba u nás velmi málo známé piemontské Dolcetto. Omezenější výběr je v moravských vínech. Sklenka Grappy di Angelo Gaja je tím správným zakončením kulinářské výpravy do Rialta – brněnskému symbolickému mostu k autentické Itálii.

Velkou předností podniku je stabilní kvalita. Osobně řadím Rialto do pětice nejlepších restaurací Brna. Tady se i všední den může proměnit ve svátek.

Výběr z jídelního lístku: Čtyřchodové degustační menu (předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert) 670 Kč, hovězí carpaccio s capari, pestem a rukolou 190 korun, krémová polévka z pravých hřibů zdobená plátky jeleního karé 120 korun, listový salát se špenátem, pečenou šalotkou a pancettou 140 korun, spaghetti con gamberonni 280 korun, filátka z mořského vlka na ligurském chlebovém salátku 420 korun, kachní prso na kořenové zelenině s řeřichou, granátovým jablkem a piniemi 320 korun, čokoládový mousse s balsamicovou redukcí s lesním ovocem a piškotky madellines 110 korun, láhev Dolcetta d’Alba DOC Bricco Bastia 2008 790 korun, láhev sicilského červeného Nero d’Avola Sicilia Rosso IGT 2006 590 korun, espresso 50 korun.

Filátka z mořského vlka na ligurskémchlebovém salátkuFilátka z mořského vlka na ligurskémchlebovém salátku|rialto

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * *
sociální zařízení * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek
* * * *1/2

hvězdička

+

vysoce kvalifikovaný a kultivovaný personál

-

menší výběr moravských vín pro patrioty

Autor je redaktor časopisu F. O. O. D