Richard Gere: Role bezdomovce je cennější než pozice hvězdy

Richard Gere

Richard Gere Zdroj: kviff.com

Hollywoodský herec převzal na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Jubilejní ročník MFF Karlovy Vary odstartoval pod patronátem hollywoodské hvězdy první kategorie. Pětašedesátiletý Richard Gere během slavnostního zahájení převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V nabitém Velkém sále karlovarského hotelu Thermal uvedl i jeden ze svých posledních filmů – psychologické drama Time Out of Mind. V artově laděném snímku režiséra Orena Movermana ztvárnil bezdomovce, který se pokouší navázat kontakt s dospělou, odcizenou dcerou.

„Hrát postavu otce pro mne bylo velmi emocionální. V mém vlastním životě je právě teď nejdůležitější rolí právě být otcem,“ svěřil se Richard Gere na sobotní tiskové konferenci. Kvůli patnáctiletému synovi se rozvedený herec snaží žít a pracovat především v New Yorku. Tam vzniklo jak Movermanovo bezdomovecké drama, tak další Gereho snímek, který uvidí letošní karlovarské publikum – drama Andrewa Renziho Franny. V tom Gere ztvárnil miliardáře pokoušejícího se vymanit z osamělosti. Ten je ovšem na hony vzdálený hercově ikonické roli zamilovaného boháče z pětadvacet let starého romantického hitu Pretty Woman, který herec uvedl v Letním kině.

Richard Gere se dnes pyšní nezávislými projekty, které zpracováním i závažnými tématy oslovují i starší diváky. „Filmy, které mne zajímají, se liší od nákladných blockbusterů, které proletí kiny během jednoho dvou týdnů a musejí si přitom vydělat na produkční náklady. Musím mít klasický příběh a zajímavé hrdiny a vystačit si s nižším rozpočtem. Právě tak jsme udělali Druhý báječný hotel Marigold,“ upozornil Gere na hvězdně obsazenou tragikomedii, která v dubnu úspěšně vstoupila i do českých kin.

„Je zábavné, když mne můj hrdina zavede do situace, do níž bych se sám nikdy nedostal,“ přiznal Gere. Protagonista filmu Time Out of Mind se podle něj ocitl mimo konkrétní časoprostor a nikam nesměřuje. Samotný herec ovšem dlouhodobě aktivně vystupuje za svobodu Tibetu a horlivě se angažuje v nejrůznějších humanitárních projektech. Na bezdomoveckém dramatu se podílel také jako producent. „Příprava filmu trvala dvanáct let. Už celou dekádu spolupracuji s jednou neziskovou organizací, která mi umožnila navštěvovat azylové domy,“ vysvětluje herec, který prostřednictvím své postavy nahlíží i do vstřícných, leč složitých mechanismů amerického sociálního systému.

„Já sám se na ulici nemohu pohybovat bez povšimnutí, ale když se natáčely testovací záběry skrytou kamerou a já jsem v kostýmu žebral na rohu, nikdo mne nepoznal,“ vzpomíná Richard Gere na natáčení. „Lidé žijící na ulici jsou něco jako černá díra. Kolemjdoucí se bojí, že je vtáhnou do svých problémů. Ten žebrák na rohu je však pro mne osobně důležitější než hvězda v obleku na červeném koberci.“