Robot dokáže stavět zdi rychlostí tisíc cihel za hodinu

Robot staví zdi

Robot staví zdi Zdroj: zive.cz

Stavění zdí pomocí robotů
Robot staví zdi
2
Fotogalerie
Rozšiřování dovedností robotů pokračuje obrovskou rychlostí a nyní se podařilo pokořit rychlost a dovednost člověka i při stavbě perfektní zdí. A nejen to.

Dle stále většího množství zpráv o technologickém pokroku lze pozorovat, jak dochází k nahrazování lidské dovednosti v mnoha oblastech. Ať už jde o mentální nebo fyzické úkoly, roboti a učící se algoritmy postupně zasahují do stále větší šířky oblastí, které doposud uměl zvládnout pouze člověk.

I když se to nemusí na první pohled zdát, stavba kvalitní zdi je poměrně náročná činnost. Rozhodně se to nenaučíte za jedno odpoledne a perfektní zeď je u zedníků znakem zkušenosti.

Podle Nathana Podkaminera ze společnosti Construction Robotics je ale stále těžší sehnat mladé šikovné zedníky, starší a zkušení postupně odchází a díru je tak potřeba vyřešit.

Nejrychlejší zedník zvládne 700 cihel za hodinu

Pokud jde o člověka a stavění zdí, což je jeden ze základů rozmachu staveb naší civilizace po celém světě, nejrychlejší zedník dokáže postavit více než 700 cihel za hodinu.

Nejnovější rekord (PDF), který zahrnoval nejen rychlost, ale také kvalitu zdi, činí 743 cihel za hodinu. Součástí jsou ale připravené cihly i materiály pro zedníka, který zeď staví. Cílem vývoje robota ale „zatím“ nebylo zcela nahradit člověka, ale rozšířit jeho schopnosti při stavbě.

SAM100 a 300 cihel za hodinu

Robot od Construction Robotics s označením SAM100 dokáže stavět zeď rychlostí kolem 300 cihel za minutu, což odpovídá dvanácti sekundám na jednu zpracovanou cihlu. I když je pomalejší než nejrychlejší člověk, stejně vyhraje v delším časovém horizontu, protože dokáže stavět 24 hodin denně bez zastavení, což člověk při takové rychlosti nezvládne.

Stavění zdí pomocí robotůStavění zdí pomocí robotů | zive.czHlavní části SAMa zahrnují přísun cihel a malty

Robot ale ještě stále vyžaduje lidskou pomoc. V případě modelu SAM se jedná o tři lidské pomocníky – jeden se stará o doplňování cihel a malty, druhý o začišťování zdi a třetí se stará o ovládání.

Oproti běžným robotům v továrnách, které mají pevné podloží, byl vývoj takového robota výzva. Musí se totiž vyrovnat s proměnnými podmínkami – ať už jde o nestabilní zem, povětrnostní podmínky a další věci, které způsobují nepřesnosti. Robot je tak vybaven lasery a čidly, pomocí kterých neustále přeměřuje vzdálenosti.

Jak můžete vidět na videu, poradí si i s drsnými podmínkami silných vibrací a podobně. Konstrukce zahrnuje i řadu bezpečnostních senzorů, které dokáží robota okamžitě zastavit. Vzhledem k tomu, že pracuje po boku lidí, je to samozřejmé.

Ovládání robota se provádí přes tablet se softwarem, ve kterém lze zeď přesně nakreslit, včetně otvorů pro okna a podobných mezer při stavbě zdi. Oproti běžnému postupu robot nanáší maltu přímo na jednotlivé cihly, přičemž systém si dokáže poradit s různými druhy malty. Dochází k neustálém měření rozměrů i jednotlivých cihel, což ve výsledku znamená i perfektní postavení zdi.

Hadrian a tisíc cihel za hodinu

Ještě rychlejší robot, který už je vlastně spíše takovou obří 3D „tiskárnou“ cihel, je Hadrian od společnosti Fastbrick Robotics. Spousty let vývoje a investice přes sedm milionů dolarů umožnila vytvoření robotického stroje, který dokáže stavět zdi s rychlostí přes tisíc cihel za hodinu. Zpracování jedné cihly mu tak trvá jen přibližně 3,6 sekundy.

Robot staví zdiRobot staví zdi | zive.czDetail Hadriana, který zvládne tisíc cihel za hodinu

Dle porovnání je rychlost ve srovnání s lidskými zedníky výrazná - zatímco zdi ukázkového domu z přibližně 15 000 cihel zaberou skupině lidí kolem šesti týdnů, Hadrian zvládne to samé během pouhých dvou dnů. Je vybaven velmi dlouhou 28metrovou robotickou paží, která má přesnost umístění kolem 0,5 mm.

Tento robot má základnu, ve které jsou umístěné jednotlivé cihly. Zjednodušeně stačí do robota nahrát upravené plány budovy a on se pustí do stavby. V případě Hadriana to ale vypadá, že nepoužívá maltu.

Oproti modelu SAM100 se ale jedná o prototyp, který ještě nelze koupit, takže na reálné video ze stavby si budeme muset počkat.

Jde to i bez cihel

Před pár měsíci prezentovala čínská firma WinSun Decoration Deisgn Engineering technologii pro stavbu domů, která nevyužívá žádné cihly. Technologie je vlastně formou obří 3D tiskárny, která vrství zdi domu pomocí mixu cementu a recyklovaných materiálů.

Cementová konstrukce z 3D tiskárnyCementová konstrukce z 3D tiskárny | zive.czDetail vrstvené cementové konstrukce z 3D tiskárny

Díky tomu lze dům postavit extrémně rychle, třeba i během jednoho dne. To znamená nejen obrovskou úsporu času, ale také materiálů a ve výsledku i peněz v podobě nákladů na personál. Navíc je možné velmi snadno a levně vytvářet i nevšední designové konstrukce.

Zatím nejvyšší budova vytisknutá pomocí 3D tiskárnyZatím nejvyšší budova vytisknutá pomocí 3D tiskárny | zive.czZatím nejvyšší budova vytisknutá pomocí 3D tiskárny

Dle informací to vypadá, že firma tiskne nejdříve větší vrstvené bloky, které posléze coby kusy zdí spojuje přímo na místě stavby.

Levné a luxusní bydlení za nízkou cenu

Jak je vidět, technologie začínají měnit i trh stavebnictví. Dlouhá a drahá stavba domu, kdy jakákoli změna oproti šabloně znamená vysoké náklady, bude v budoucnu minulostí. Domy, které dnes stojí třeba desítky milionů korun, bude možné postavit třeba za jednotky milionů a podobně to lze očekávat i v nižších kategoriích.

Při stavbě navíc nebudete nijak limitování, protože si budete moci nechat vyrobit takřka cokoli, co půjde vytisknout nebo sestavit roboty. Z toho lze předpokládat, že by to mohlo znamenat velký třesk a propad v oblasti cen nemovitostí – nejen těch budoucích, ale i současných. Naopak cena pozemků by v takovém případě nejspíše odpovídala poptávce a rapidně by se zvýšila. Každopádně samostatné domy budou mnohem dostupnější, než kdy dříve.