Robotický opylovač. Dron dostal od vědců včelí mozek

Představte si, že veškerá včelstva na planetě vyhynou. Kdo pak bude zajišťovat opylení zemědělských plodin? Robotické včely. Tak zní odpověď inženýrů z The Green Brain Project, kteří nedávno představili prototyp létajícího zařízení vybaveného simulací tisícovek neuronů včelího mozku.

Programátoři z projektu Green Brain digitálně zrekonstruovali mozek včely evropské, Apis Mellifera. Doufají, že výsledkem jejich snažení bude jednoho dne plně samostatný létající robot, který myslí, vnímá a chová se jako sofistikovaný opylovač. Lidstvo by jej mělo začít využívat v nedaleké budoucnosti, budou-li populace včel nadále sužovány a zmenšovány nejrůznějšími chorobami, škůdci či podnebím.

Zatím se podařilo vytvořit plně fungující části včelího mozku zodpovídající za zrakové a čichové vnímání. Tento komprimát čítající tisíce virtuálních neuronů pak nahráli do malého drona, kvadrokoptéry, aby zjistili, zda takto jednoduchá soustava již dokáže létat. Výsledek je více než potěšil: dron do ničeho nenarazil a dokonce byl schopen rozpoznat šachovnicový vzor na jedné stěně, podle kterého se následně dál orientoval. (Viz video)

„Včely a jim podobný hmyz jsou zázrakem inženýrství,“ uvedl pro BBC James Marshall z University of Sheffield. Upozornil, že i když má včela poměrně malý počet neuronů, disponuje značně pokročilými vzorci chování.

Vytvořit cosi podobné robotickým včelám či opylovačům se snaží více týmů po světě, za zmínku stojí například projekt výzkumníků z Harvardovy univerzity RoboBee. S převáděním zvířecího mozku, respektive jeho neuronů, do virtuální reality, vědci experimentují již delší dobu, na našem webu jsme například informovali o projektu OpenWorm, který převedl soustavu neruonů Háďátka obecného do robota ze stavebnice Lego.