Robotizace brzy připraví o práci i část lidí s doktorátem a MBA, tvrdí experti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Technologický pokrok nemusí přinést jen zvyšování životního komfortu, ale i tlak na efektivitu a rušení pracovních míst – a právě dopadem automatizace na trh práce se zabývá stále více expertů. Na konferenci v kalifornském Beverly Hills upozornili, že během následující dekády její důsledky pocítí i lidé s tituly Ph.D či MBA. „Část z nejbohatších, nejchytřejších a nejmocnějších lidí pro nás má důležité poselství: roboti přicházejí,“ píše agentura Reuters.

„Kromě vyšší kvality produkce a menšího množství výrobních chyb ale v mnoha případech provází automatizaci také snižování potřeby lidské práce,“ uvedl podle agentury Reuters Michael Chui, partner McKinsey Global Institute.

Další panelisté doplnili, že v ohrožení zdaleka není jen nízkokvalifikovaná a špatně placená pracovní síla: argumentovali samořiditelnými náklaďáky v australských dolech či počítačovým programem nahrazujícím pracovníky pověřené rešeršemi a kontrolou ohromného množství dokumentů. Analytici upozornili také na část makléřů na Wall Street, kterým před nástupem chytrých algoritmů nepomohly ani tituly MBA či Ph.D.

Březnová studie skupiny Citigroup dokonce předpovídá, že v bankovnictví může během deseti let zaniknout třetina pracovních míst.

Finanční domy vedou ke snaze snižovat náklady mimo jiné klesající výnosy z obchodování s dluhopisy. A nové technologie těmto snahám velmi napomáhají. „Počítače nicméně časem nahradí všechny pracovní činnosti, jejichž smyslem je přesouvat data z tabulky do tabulky,“ upozorňuje Daniel Nadler, šéf analytické společnosti Kensho.

Přečtěte si o jednom z možných politických řešení:

Řešením by alespoň pro část profesionálů mohl být přechod na „volnou nohu“, jelikož s rozmachem digitální ekonomiky a služeb jako je Airbnb, Uber či portálů typu Freelancer.com roste počet možností jednorázového výdělku. Martin Ford, jenž je autorem dvou knih o robotizaci, ale upozorňuje, že automatizace by nakonec mohla učinit nadbytečné i činnosti vykonávané nezávislými pracovníky.

Příkladem je samotný Uber, který dokonce již testuje samořiditelná auta. Starší studie banky JPMorgan navíc ukázala, že sdílená (či digitální) ekonomika nedokáže zajistit plnohodnotné výdělky většímu množství lidí.

Tato skutečnost v kombinaci s umenšováním významu práce zastávané lidmi vede podle Davida Siegela z hedgeového fondu Two Sigma ke stagnujícím výdělkům zaměstnanců a v posledních letech i k vlně politických otřesů. „Jednou z hlavních příčin zamrznutí výdělků střední třídy jsou v podstatě stále chytřejší počítačové programy,“ dodal Siegel.

Na konferenci ale zazněly i méně pesimistické hlasy. Spoluzakladatelka investiční firmy Scale Venture Partners Kate Mitchellová poznamenala, že digitální ekonomika nabízí stále více příležitostí, jak stagnující příjmy navýšit jednorázovými přivýdělky.