Roboty, kteří měli ve Fukušimě pomáhat uklízet, "usmažila" radiace

robot pro práci na 3. reaktoru ve Fukušimě

robot pro práci na 3. reaktoru ve Fukušimě Zdroj: Japan Times

Japonským inženýrům pomáhali s likvidací nebezpečného jaderného odpadu a hlavně palivových tyčí z poškozených bloků reaktorů elektrárny ve Fukušimě různé druhy dálkově ovládaných robotů. Při jejich nasazení se však objevily nečekané potíže: Podle oficiálních zdrojů z Tokyo Electric Power Company (Tepco) jim kvůli extrémně silné radiaci jednoduše "odešly" obvody.

Tepco operuje při likvidaci kontaminovaných trosek několik robotů. Například letos v lednu pro ni společnost Toshiba představila nový model robotického „uklízeče“, který je určen k manipulaci s tím nejnebezpečnějším radioaktivním materiálem – palivovými tyčemi.

„Je tam tak silná radiace, že na našich robotech „odchází“ obvody. To celé způsobuje takové prodlevy při jejich operaci, že je činí v podstatě zbytečnými,“ uvedl vedoucí likvidačních čet Naohiro Masuda. Největší potíže přitom v trojici poškozených bloků představuje právě roztavené jaderné palivo, které se ze svých ochranných schránek protavilo „neznámo kam“.

„Je to zásadní problém, nevíme, jak tyto roztavené bloby v prostorách reaktoru najít, je tam jednoduše příliš radiace,“ vysvětlil Masuda s tím, že nepomohlo ani pokročilé snímkování pomocí muonového záření. Vývoj jednoho robota přitom trvá zhruba dva roky a mohlo by tak dojít k významnému zpomalení likvidace následků havárie.

Nejnovější model robota „uklízeče“ firmy Toshiba, který ještě nebyl nasazenRobot by měl pojíždět na stropním kolejnicovém systému nebo na vlastním plovacím vaku v zamořeném jezírku, nyní jej však inženýři po sesbíraných zkušenostech o „výdrži“ jeho předchůdců budou jistě ještě dále upravovat.

Třetí reaktor ve Fukušimě je nejvíce poškozen a je zaplaven, nachází se v něm téměř milion tun kontaminované vody, s níž si Japonci zatím neví rady. Další vodu do reaktoru ale musí pumpovat, aby zabránili dalšímu přehřátí paliva. Kontaminovanou vodu zpětně vypumpovávají a skladují ji v okolí elektrárny v patřičných tancích.

Momentálně probíhají také práce na zabránění unikání vody do útrob druhého reaktoru - vzniká tam jakési „chladící“ zařízení (klikaté potrubí jako například v mrazničkách, pozn. red.), které vodu postupně jímá a mrazí. Tím se zabraňuje neřízenému vnikání povrchové vody do útrob reaktoru.

Podle odhadů Tepco bylo doposud zlikvidováno necelých deset procent radioaktivních trosek a následků havárie. Další práce zaberou třicet až čtyřicet let.

Japonsko si připomíná pět let od cunami a fukušimské katastrofy
Japonsko si v pátek připomnělo páté výročí přírodní a jaderné katastrofy způsobené zemětřesením a přívalovou vlnou cunami. Celá země držela minutu ticha za oběti a lidé v postižených oblastech pokládali na vyhrazených místech květiny a zapalovali svíčky.

Celé Japonsko si připomíná události, které zasáhly především severovýchod souostroví 11. března 2011. Tehdejší přírodní katastrofu ještě zesílila havárie jaderné elektrárny Fukušima Daiiči, s jejímiž následky se Japonsko potýká dodnes.

Japonci drželi minutu ticha v 14:46 (6:46 SEČ), tedy přesně v ten moment, kdy před pěti lety, rovněž v pátek, největším japonským ostrovem Honšú otřáslo devítistupňové zemětřesení. Následná přívalová vlna cunami si vyžádala 18879 obětí a nezvěstných, 410 tisíc lidí muselo být evakuováno.

čtk