Rodinu Aničky zaskočilo propuštění podezřelého muže

Nejprve oznámili rodičům malé Aničky: Máme pachatele. A pak jej museli pustit.

Policie se k výroku rodinného přítele podle serveru odmítla vyjádřit. „Nebudeme komentovat průběh vyšetřování a žádné další okolnosti,“ reagovala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Psychický stav rodičů Aničky je podle rodinného známého nevalný. „Ale je tady s nimi policejní psycholog. V tomto směru je o Janatkovy dobře postaráno,“ řekl muž, jehož totožnost redakce iDNES.cz zná, ale on si nepřeje být jmenován.

Rodinný přítel podle serveru zvedá jedno z telefonních čísel napsaných na otce Aničky, dvaačtyřicetiletého Miloše Janatku. Ten podniká v energetice. Výpis z obchodního rejstříku uvádí, že Janatka působí ve firmách EG Therm a EG Energie.

Tak se ve zkratce dá popsat příběh, který v pátek zažila rodina zmizelé dívky z pražské Tróji. Uvedl to server iDNES.cz, který kontaktoval rodinného přítele. Ten za Janatkovy komunikuje s médii.

„Možností je víc, ale popravdě si nemyslím, že to bylo kvůli penězům. V tuhle chvíli nezbývá než čekat a nechat policii dělat její práci,“ odmítl Janatka spojovat své podnikání se zmizením dcery v rozhovoru na serveru Aktuálně.cz.

Anna byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, když šla se svými spolužačkami ze školy. V ulici Pod Písečnou se rozdělily, po té se stopa děvčete ztrácí. Našel se jen batoh a láhev s pitím. Právě stopy DNA na dívčiných věcech přivedly policisty k muži, kterého dnes museli propustit z vazby.

Zadržený muž při výslechu několikrát změnil svou výpověď. Například tvrdil, že když se Anička ztratila, byl v Praze 6. Kamerový systém ho usvědčil ze lži. Stejně jako detektor lži, na který ho kriminalisté posadili. Test prokázal, že muž ví víc, než říká. Přiznal se, že v Troji v době zmizení Aničky svačil a také se ukájel nad erotickými nahrávkami v mobilu.

Pátrání zatím bylo neúšpěšné i v dalších krajích republiky. Zvláštní opatření přijala také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované Anně předali policisté i do Schengenského informačního systému a Interpolu.

Dívka měří asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty.