Roubené Vysoké nad Jizerou

Do další fáze vstupuje pozoruhodný developerský projekt ve Vysokém nad Jizerou. Prakticky přímo u sjezdovek Skiareálu Šachty, v blízkosti několika dalších známých krkonošských středisek, vedle skvělých běžkařských a cyklistických tratí vzniká areál poloroubených rodinných domků a chalup.

Společnost ŠACHTY SKI realitní letos dokončí druhou a zahájí poslední etapu výstavby projektu, který je v kontextu České republiky nesporně koncepčně ojedinělý a právem vzbuzuje zájem jak veřejnosti, tak i médií.

#####Dva pilíře výstavby

Developerský projekt, který společnost ŠACHTY SKI realitní zahájila první fází výstavby v roce 2008, staví na dvou důležitých pilířích: domy jsou umístěny v jedinečné lokalitě a zároveň se styl bydlení snaží navázat na místní tradici.

Místo pro projekt je vybráno nepochybně skvěle. Vysoké nad Jizerou není zdaleka tak známé jako relativně blízký Harrachov nebo Rokytnice nad Jizerou, ale patří mezi tradiční centra Krkonoš. Například první československý ministerský předseda Karel Kramář, rodák z Vysokého, si zde v dobách první republiky vystavěl nádhernou vilu, kterou ostatně můžete obdivovat i dnes.

Pro milovníky lyžování by Vysoké mělo být místem téměř posvátným, protože zdejší Český Ski klub byl jedním z prvních průkopníků lyžování v Čechách a v roce 1903 také jedním ze tří klubů, které založily v nedalekém Jablonci nad Jizerou celonárodní lyžařskou organizaci. Pravděpodobně víc než kulturní nebo sportovní tradice však město proslavilo mimořádně chutné vysocké zelí, které zná každý milovník české kuchyně. Podstatnější než historie města a různé lokální zajímavosti však bude skutečnost, že areál poloroubených domků a chalup se nachází v dobré dopravní dostupnosti. Daleko sem není například z Prahy - autem to z centra zvládnete zhruba za 1,5 hodiny po dálnici a kvalitních cestách. Domky jsou umístěny v mírně svažitém terénu na vrcholu kopce. Nejsou tedy v žádném „sevřeném“ a věčně studeném horském údolí, ale na v podstatě celodenně prosluněném místě a nabízejí ničím nestíněný výhled na Krkonoše a Jizerské hory. Areál se totiž nachází na okraji města, a tak pohled do krajiny neruší prakticky žádná zástavba. Zároveň to však není žádná pustina, protože na náměstí Vysokého nad Jizerou je to několik minut pohodlné chůze po rovině.

#####Koncept náměstíčka

Zajímavá je architektonická koncepce areálu, kterou vytvořil ing. arch. Pavel Nauman. Poloroubené stavby domů zde nevytvářejí jednolitou, nepřívětivou plochu ze zástavby jednopatrových budov se sedlovou střechou. Jádro zástavby totiž architekt Nauman koncipoval jako malé „náměstíčko“, které charakterizuje vertikálně výrazná linie řady dvoupatrových domů s obytným podkrovím. Klasické roubenky tak obklopují malé centrum z vyšších řadových domů a výsledný dojem vytváří kombinace horizontálního a vertikálního členění zástavby.

Jedná se o velkorysé pojetí s dostatečně velkými parcelami, kdy domy nejsou doslova namačkány na sebe, ale zároveň vzniká přirozené centrum s více „zahuštěnou“ zástavbou patrových roubenek. Je nutné dodat, že i tyto roubenky mají v zadní části dostatečně velké parcely sloužící jako zahrady.

Celou jednu stranu náměstíčka dále člení výrazné podloubí. Takto koncipované roubené domy jsou v současnosti k vidění jen ojediněle. Historicky však pravděpodobně představovaly nejrozšířenější typ domů na náměstích měst v tomto regionu: vícepatrové dřevěné roubené stavby zcela jistě stály v centru Vysokého nad Jizerou, než je kompletně zničil požár v roce 1834, ojediněle se dokonce dodnes dochovaly v Železném Brodě nebo Sobotce a staly se tak inspirací pro novou zástavbu.

Iniciátor projektu JUDr. Josef Měchura spolu s architektem Pavlem Naumanem navíc propátrali archivy a našli především množství kreseb dnes již neexistujících domů a dalších historických dokumentů, s jejichž pomocí se pokusili vrátit tradiční stavební prvky do moderní výstavby.

Sympatické je, že jeden z vícepatrových domů na náměstíčku může být využit jako restaurace a další je projektován jako malý penzion. Tyto nemovitosti zatím nenašly svého majitele, ale snad se to v budoucnu podaří a celý areál tak získá další rozměr spojený s občanskou vybaveností. Snaha vytvořit pro bydlení a život příjemné místo jde až k takovým detailům, jako je malovaná deska s místním patronem „Dobrým pastýřem“, který se stal pomyslným ochráncem areálu.

#####Rybina, střídmost a technologie

Také jednopatrové částečně zděné domky odkazují na horské roubenky. Používány jsou zejména tradiční stavební postupy (tj. roubení se spoji „na rybinu“), ale zároveň se propojují a doplňují s moderními technologiemi tak, aby výsledná podoba splňovala současné požadavky na komfortní bydlení. Samozřejmostí jsou moderně koncipované koupelny a toalety.

Koncepce projektu předpokládá, že o vnitřní vybavenosti rozhoduje budoucí majitel sám. Logicky jsou tak domy kvalitně izolovány, osazována jsou o něco větší okna, aby byl v místnostech dostatek světla, ale jejich velikost zároveň není přehnaná a projekt se snaží uchovat původní členění fasády.

Podkroví - původní úložné půdy - jsou využita k bydlení. Střechy roubenek však naštěstí nejsou „převikýřované“, jak to mnohdy na tomto typu staveb vídáme; vikýře totiž představují na roubených stavbách značně cizorodý prvek.

Barevně jsou objekty řešeny velice střídmě. Zděné části fasády mají bílou barvu, spáry mezi tmavými trámy dřevěné části jsou rovněž bílé a střechy z plastového šindele tvoří nepravidelně skládaný vzorec tmavohnědých a antracitových šablon. Okna jsou špaletová, samozřejmě dřevěná v bílé barvě v dřevěných částech a naopak v hnědé v bílých zděných stěnách.

#####Druhá a třetí etapa

Ještě letos má výstavba pokračovat třetí etapou, v níž vznikne další rodinný domek ve stylu krkonošské roubené chalupy. Rozšiřování projektu mimo vytyčené a již zasíťované parcely se však nepředpokládá.