Rozezní zvony na Borku celé Podbrdí?

Obyvatelé Berouna sesbírali před deseti lety peníze na čtyři nové zvony pro kostel svatého Jakuba. Stejně teď chtějí dobrovolníci rozeznít i objekt nad Suchomasty.

Když zazněly zvony na vrchu Borek u Suchomast, nesl se prý ten zvuk celým Podbrdím. Místní obyvatelé teď chtějí historii oživit.
Tamní zvonice pochází z roku 1604 a naposledy sloužila svému účelu za druhé světové války. Zvoník prý tehdy bil na poplach krátce před tím, než nacisté jeden ze zvonů strhli a odvezli k přetavení. Druhý ze zvonů vydržel na zvonici do nedávna. „Když před patnácti lety starostoval v Suchomastech můj muž, nechal zbylý zvon odborně sejmout a odvézt do Žebráku. Podle našich informací by měl být momentálně v depozitu berounského vikářství,“ řekla Helena Braná ze Suchomast, která společně s přáteli začala před nedávnem usilovat o to, aby zvonice na Borku znovu ožila. Duchovní správce tuto iniciativu vítá.

Zvoník je připraven

V Berouně se obyvatelé skládali na zcela nové zvony ze zbraslavské zvonařské dílny Rudolfa Matouška. Na kostele svatého Jakuba v Berouně se tak dnes už houpají zvony, které získaly jména po českých světcích Václavovi, Ludmile, Anežce a Vojtěchovi. Lidé z akce kolem zvonice na Borku jsou však ve zcela jiné situaci. Jeden ze dvou zvonů se sice může na tento historicky bohatý kopec vrátit. Výroba toho druhého a celková oprava stavby však nebude stát málo. „Tato památka je skutečně v dezolátním stavu, oprava se bude pohybovat ve statisícových částkách. Přesto věřím, že stojí za to uchovat odkaz předků. Naše památka stojí v turisticky atraktivní lokalitě přímo na cyklostezce. Podpora cestovního ruchu by v takovýchto lokalitách měla být prioritou,“ řekl podnikatel Jan Unger.
Aktivisté jdou do akce s nadšením. „Funkci zvoníka vykonával vždycky hrobník. My tady máme správce pohřebiště, který by se na tuto práci skvěle hodil,“ uvedla Helena Braná.
„Bydliště mám sice stále v Berouně, ale údržba hřbitova mi zabírá tolik času, že jsem tady přes léto prakticky pořád. Zvonění už by k té lopotě bylo jenom třešničkou na dortu,“ prohlásil bývalý sládek pivovaru Berounský Medvěd a jmenovaný kandidát Petr Černý.

Kruh se uzavírá

„Jakoukoliv aktivitu v tomto směru vítáme a rozhodně podpoříme. Samozřejmě to stojí na penězích, které k obnově památky aktivisté musí sehnat pomocí veřejných sbírek a grantů,“ předeslal farář z kostela svatého Mikuláše na Borku Zbigniev Ponichtera, který v gotickém kostele, který byl později přestavěn v barokním stylu, slouží bohoslužby. Kostel z roku 1726 dostal před nedávnem novou šindelovou střechu. Sousední faru z roku 1798 spravuje a udržuje společenství vědců sdružených pod hlavičkou spolku pro pěstování vědy a kultury Faraday. Patrová zvonice ze 16. století celý sakrální okrsek na Borku uzavírá. „Byl by hřích nechat tuhle památku na úpatí Českého krasu spadnout. V letošním roce jsme od obce nedostali ani korunu s tím, že ve volebním roce nikdo investovat nebude. Po volbách budeme jednat o možnostech dotací z Evropské unie,“ dodal Unger, který s občanským sdružením Via Natura zkulturnil suchomastský rybník. Pro něho je prý zprovoznění funkční zvonice nad celým Podbrdím další výzvou.
Do podpory této akce se navíc hlásí další dobrovolníci. „S představiteli sdružení Via Natura jsme už jednali o možnostech spolupráce a ihned po komunálních volbách jsme připraveni zahájit jednání,“ doplnil Radek Kutzendorfer ze sdružení Music and Art Club Český kras.