Rozuzlení sporu o Komoru

Město postavilo areál Komora na pozemcích Jindřišky Jahnové. Po dlouhých sporech s městem našla společnou řeč.

Spory ohledně koupě či pronájmu pozemků, na nichž město vybudovalo odpočinkovou zónu Komora, trvaly šest let. Přesně tak dlouho majitelka pozemků Jindřiška Jahnová jednala s městem o ceně, za kterou mu pozemky pronajme, nebo i prodá.
„Majitelka souhlasila s pronájmem ve výši dvě koruny ročně za metr čtvereční, pak ale chtěla víc peněz,“ vysvětluje začátek sporu tajemník městského úřadu Lubomír Šrámek.
Jeho tvrzení nijak nezpochybňuje právní zástupce Jahnové Vítězslav Dohnal. „To je pravda, ale smlouvu o tomto pronájmu uzavřeli na dobu neurčitou. Paní Jahnová navíc také počítala s tím, že město od ní pozemky vykoupí. V tom ale město nepodniklo žádné kroky, takže požadovala reálný nájem,“ popisuje Dohnal.
A tak začaly tahanice o peníze. Až letos město a majitelka pozemků našly společnou řeč. Shodly se na nezávislém soudním znalci, který určil cenu pronájmu za metr čtvereční.
„Pětadvacet korun akceptujeme, nyní čekáme na to, až město připraví smlouvu,“ říká Dohnal.
Lubomír Šrámek tvrdí, že úředníci města právě intenzivně pracují na podobě dohody, a podotýká, že rada města rozhodla tuto částku Jahnové zpětně vyplatit od prvního května 2010. Zároveň ale odmítá, že si město spor s majitelkou pozemků nadrobilo samo, když začalo se stavbou odpočinkové zóny Komora a pozemky nevykoupilo.
„Majitelka v roce 2005 pozemky prodat nechtěla a o této možnosti uvažovala až po roce 2010,“ říká Šrámek.

Mistrovství bude

Vyvrací i to, že by právě jenom kvůli sporům o pozemky Jahnové město odmítlo konání mistrovství světa v cyklokrosu v roce 2014.
„Město Tábor má zájem na pořádání mistrovství světa v cyklokrosu. Spor o pozemky paní Jahnové byl jen jedním z důvodů, proč jsme ho doporučili odložit z roku 2014 na pozdější termín. Dalším důvodem byla například i částka osm milionů korun, kterou bychom museli za přidělení mistrovství světa vynaložit,“ vysvětluje.
Samotné obyvatele Tábora spory ohledně pozemků na Komoře příliš nevzrušují. „Já jsem rád, že tu funguje hospoda, a je tu možnost jezdit na bruslích i kole. To je to, co mě zajímá,“ říká Bořek Otrava.
Starosta Tábora Jiří Fišer hodnotí kauzu pozemků na Komoře jako nepříjemnou. „Můj osobní názor je ten, že bývalou částku majitelka pozemků oprávněně považovala za nízkou. Zároveň bych byl ale rád, kdyby se město stalo co nejdříve vlastníkem areálu,“ uvedl před nedávnem v Českém rozhlasu. Vítězslav Dohnal tvrdí, že jeho klientka se prodeji pozemků nebrání. Prozatím je ale podle něj nutné srovnat účty za pronájem. „Pak se můžeme bavit o prodeji,“ uzavírá.