Rozvoj teď není možný, připouští lékař

Před rokem a půl byl jednou z tváří „revoluce“ v Karlovarské krajské nemocnici. Dnes je tam ředitelem. Filip Berger.

Když jsem se zeptal Filipa Bergera, ředitele pro lékařskou péči v Karlovarské krajské nemocnici, proč lékaři na přelomu let 2007 a 2008 vystupovali proti výstavbě nového nemocničního pavilonu v Karlových Varech, ohradil se.
„Předmětem naší tehdejší kritiky byl způsob zadání, kterému nepředcházela žádná veřejná debata. Bylo nám jen sděleno, že jakýsi pavilon akutní medicíny je řešením péče o akutně nemocné. Nikdo nám ale nebyl schopen sdělit, jaká bude jeho úloha v rámci celého systému péče o nemocné v Karlovarském kraji,“ vysvětlil. A hned dodal, že komunikace se současným krajským vedením je jiná.

* Nové vedení kraje brzy představí strategii krajského zdravotnictví. Jakou roli jste při její tvorbě hráli vy, lékaři?

Nejen že jsme byli přizváni k dialogu, ale stali jsme se nejaktivnějším článkem při její tvorbě.

* Takže asi víte, co bude strategie řešit…

Podle mých informací nabídne variantní řešení, která vycházejí z analýzy stavu a potřeb Karlovarského kraje. Hovoří o tom, kam by se krajské zdravotnictví mohlo dostat, pokud by byla přijata varianta minimalistická, kompromisní, maximalistická nebo futuristická. Jaká varianta ale nakonec bude přijata, to je otázka pro krajské zastupitele.

* Je podle vás rozumné postavit u Sokolova zcela novou nemocnici? Vždyť ve Varech se začne stavět nový nemocniční pavilon. Navíc ostatní objekty v kraji by potřebovaly rekonstruovat jako sůl. Neměly by peníze směřovat především tam?

Tři stávající areály jsou v tak žalostném technickém stavu, že investice do nich jsou jen formou záchranné brzdy. Nejsou řešením, které by umožňovalo provozovat kvalitnější, ekonomičtější a logicky uspořádanou medicínu. Chebskému areálu je sto let, sokolovskému půlka a karlovarskému hybridu něco mezi tím. To neumožňuje rozvoj. A je na investorovi, aby řekl, jestli má tolik peněz, že si je může dovolit revitalizovat, nebo má tolik rozumu, že si nechá poradit, jaké jsou možnosti.

* Co radíte vy?

Když se na problém budu dívat očima lékaře, tak je třeba vidět nejen kondici budov, ale hlavně kondici přístrojového parku uvnitř. U něj máme nějaký aktuální stav, který není dostatečný, neodpovídá kapacitně ani technologicky. Takže se vždy budeme bavit o nových investicích. K přístrojům pak náleží personál, a to na prvním místě. A personálu je momentálně tak málo, že nejste schopen zajistit stoprocentní provoz na třech místech současně. A najednou je tady jednoduchá rovnice. Máte tři místa. Ale k tomu máte jen někde mezi padesáti až sedmdesáti procenty personálu. Každý žák základní školy k tomu řekne: Tak zredukujme tři na dva.

* Směřujete k té nové nemocnici?

Pokud budu věřit, že neexistuje zázračné řešení, které sešle z nebe sestry a lékaře, a pokud neexistuje neznámý balík peněz, který všechno okamžitě zaplatí, tak se přikláním k variantě vybrat ze tří areálů dva. A na ty se soustřeďme. Očima architekta je chebský areál kapacitně a se stávající dispozicí připraven na další rozvoj. Naši předkové se tam zamysleli a postavili nemocnici, která i po sto letech funguje a navíc má veškerý potenciál k renovaci na nemocnici moderního typu pro potřeby chebského regionu. Sokolovský areál je ústy architekta na konci svých možností. Je sevřen na nešťastném místě s přebujelou občanskou zástavbou. Terénní nerovnosti neumožňují další napojení budov, parkovací možnosti jsou vyčerpané. Navíc už nyní tam jsou technické problémy. Technicky vzato - sokolovský areál není určen k rozvoji moderní medicíny.

* A Vary?

Karlovarský areál je něco mezi tím. Za cenu investic by se dala ve zdejším areálu provádět medicína pro potřeby karlovarského plus části jiného okresu. Z toho mi jednoznačně vychází: Cheb + Karlovy Vary = kompromisní varianta, jak zajistit zdravotnickou péči na úrovni kraje. A Sokolov připravme pro jiné zdravotnické potřeby obyvatel kraje jako je třeba následná péče. Osobně to tedy vidím na variantu dva plus něco, co tady chybí.

* Takže novou nemocnici zavrhujete?

Ne. Je to výborná varianta. Pokud bychom ji ale začali stavět teď hned, fungovat začne až za nějakých dvanáct nebo třináct, možná až patnáct let. A co mezitím?

* Dobře, vraťme se do Karlových Varů k novému nemocničnímu pavilonu, který se začne stavět hned, už na podzim. V čem bude pro pacienty přínosný?

Pacienti se dočkají nové budovy, která bude disponovat centrálním příjmem, multioborovou JIP, novými operačními sály, novými ambulantími provozy, lepším zázemím pacientů (čekárna, lékárna, komerční prostor). Celkově pacientovi přinese kvalitnější péči, což je nejdůležitější.