Rozvoz pizzy. Spousta možností, co chuťové buňky neurazí

Sedmička vyzkoušela, jak funguje ve městě donáška pizzy.

Jak dobrou pizzu vám přivezou, když si ji objednáte až domů? Sedmička otestovalasedm podniků ve Frýdku-Místku. Redaktoři si objednali a čekali, co dostanou. A pizzerie ve městě dopadly dobře. Pizzy poslíčci doručili rychle a většina z nich měla ucházející chuť
Jednotlivé výrobky hodnotil ředitel ostravského hotelu Imperial Vít Neiser, který v minulosti mimo jiné řídil Motorest Rohlenka, zabýval se cateringem v Austrálii a má další zkušenosti z gastronomie.
Aby byl test co nejobjektivnější, vybrali redaktoři jeden druh pizzy – Quattro formagio.
Objednali si ji v restauraci La Bodega v Bruzovské ulici, v Pizzerii Milano ve Sviadnově, v klubu Stolárna, krčmě Středověk, pizzerii Babylon v Kolaříkově ulici, restauraci El Paso a jednu také od Chachara, který se na pizzu pro rozvoz lidem přímo specializuje.
Více či méně chutnou a teplou pizzu, která odpovídá českým poměrům, přivezli ze všech podniků v rozmezí půl hodiny až šedesáti minut. Poradce rozdal známky od jedna minus až po čtyři. Čtyřku dostala jen Stolárna. Na Quattro formagio tam dali sterilované kapie a kukuřici a tyto suroviny na pizzu nepatří.

Redaktoři Sedmičky se rozhodli vyzkoušet, jak ve Frýdku-Místku funguje rozvoz pizzy k zákazníkům až domů, čeho se člověk dočká, jak rychle a za kolik. Kvalitu jednotlivých pizz hodnotil ředitel ostravského hotelu Imperial Vít Neiser. „Docela mě překvapilo, že v tak malém městě je tolik pizzerií, které jsou schopny dodat docela kvalitní pizzu v přijatelném čase,“ ohodnotil nabídku ve městě Neiser.
Jako první vytočili redaktoři číslo pizzerie La Bodega, která sídlí v Bruzovské ulici, hned pak Pizzerii Babylon v ulici U staré pošty. A postupně i pět dalších.

První - nejlepší

První přijíždí s pizzou Quattro formagio poslíček Pizzerie Babylon. Je kolem čtvrt na jednu, cesta pizzy do redakce trvala asi půl hodiny. „Je pěkná, tenoučká, sýru je hodně,“ chválí Neiser pizzu z první krabice. Komentuje druhy sýrů. „Je to česká směska sýrů, ale to je normální. Nemůžeme tady čekat italskou pizzu s parmezánem. Zvláště, když nesedíme v restauraci. Je to věc lidová, nacpat se rychle něčím, když mám hlad a nechci za to dát moc peněz,“ říká Neiser, vyučený cukrář, který teď vede nejznámější hotel v Ostravě.
Pizzy většinou nosí muži, výjimkou je žena, která přijíždí z pizzerie La Bodega.

Pizza s žampióny

Má ji uloženou v termotašce. Předá ji a zmizí. Redaktoři nemají šanci protestovat, že dostali něco jiného, než si objednali. Místo Quattro formagio dostali Quattro stagioni, s houbami - žampióny a artyčoky. Někteří ochutnávači však hodnotí právě tuto pizzu jako vůbec nejlepší.
Třetí pizza je ze Stolárny. „Těsto není špatné, ale to je asi tak všechno,“ říká Neiser. Ač jsme si objednali Quattro formagio, na pizze jsou sterilované kapie a kukuřice. „Chutná trochu jako vaječina,“ zavrhuje tento vzorek hodnotitel Neiser. Středověk si dal na čas

Na stolech jsou ještě krabice s nedojedenými kousky a už je tady muž z pizzerie El Paso. „Okraj není dost připečený, pizza je tenká a myslím, že neurazí,“ říká Neiser.
Přichází poslíček pizzerie Milano. Pizzu má v termotašce, je opravdu horká a není špatná. I když podle Neisra je to spíše buchta.
Čekání na Chacharovu pizzu je dlouhé, i když je pravda, že dodávku po telefonu slíbili do hodiny. Poslíček je tady nakonec dříve, s profesionální termotaškou a plechovkou Coly navíc. Přidává i leták, nad kterým se můžeme bavit. Jsou tam ‚chacharovské pizzy‘ všeho druhu. „Vypadá hezky, ale chuťově nic moc. Trochu gumová, i když je ještě teplá,“ říká Neiser.
Poslední pizza je z hospody Středověk. Čekáme na ni déle než hodinu. Už skoro přemýšlíme, jestli se vůbec dočkáme. Ale poslíček přichází s teplou pizzou. „Okraj je málo vypečený, těsto nic moc, ale je horká a není špatná. Sýru je opravdu hodně. Tím se člověk zacpe, a o to v tomto případě jde,“ říká odborník na gastronomii.
Pizza domů je podle něho jídlo pro každého. „Nedá se hovořit o italské pizze. Je to spíše mezinárodní varianta, s českými druhy sýrů,“ říká Neiser. Přesto je to pizza upečená ve speciálních pecích při vysokých teplotách, jakých se doma ve sporáku nedá docílit.
Když hodnotíme službu rozvážení pizzy domů, na prvním místě je pizzerie Babylon, na posledním Stolárna. „Žádný z vyzkoušených vzorků nebyl vyloženě špatný. Tedy až na tu kukuřici a kapii. Je to dobrý standard. Tolik jsem ani nečekal. Chutnalo mi to,“ říká Neiser.
Některé z vyzkoušených podniků si za rozvoz domů účtují peníze, jiné ne. Například pizzerie Milano chtěla za dovoz 25 korun. Chachar si neúčtoval navíc nic, místo toho přinesl plechovku coca coly zdarma. Poslíčci byli příjemní, někteří volali, když nás nemohli najít. Nejvíce - 165 korun jsme utratili za pizzu z pizzerie Milano ve Sviadnově, nejlevnější byl ‚koláč‘ z La Bodegy - stál 109 korun.

Hodnocení Babylon (U staré pošty) - známka 1 mínus
La Bodega (Bruzovská ulice) - 2
El Paso (Slezská) - 2
Pizzerie Milano (Sviadnov) - 2
Chacharova pizza - 2
Středověk (třída T. G. Masaryka) - 2
Stolárna (Potoční) - 4

Ceny
Babylon - 151 korun
Restaurace La Bodega - 109 korun
El Paso - 143 korun
Pizzerie Milano - 165 korun
Chacharova pizza - 129 korun
Krčma Středověk - 125 korun
Klub Stolárna - 144 korun