Rum, sex a bigbít. To je Brutus

Prázdniny jsou i dobou tancovaček. V sobotu do Plas zavítala královna venkovské zábavy – kapela Brutus.

Nejdůležitější milníky ve vývoji lidstva dvacátého století jsou za prvé jazz, potom atomová bomba, určitě i McDonaldovy restaurace, ale hlavně skupina Brutus.

B jako bigbít.

Brutus sází na klasický bigbít, chytlavé melodie, jednoduché texty a výrazné refrény. „Až budeš teskná starucha, a budoucnost tvoje plevel, naper si bigbít do ucha a pořádně vytoč level,“ tak zní jedna z poetických básní z pera virtuosů z Brutusu. Na koncertě střídají rychlé písně a lyrické balady. Kde bude hrát si kapela nevybírá. Zvládají velké městské sály nebo vesnické tancovačky. Svoji baštu má ale Brutus v západočeském kraji, zejména na Plzeňsku. „Nejlepší publikum i parket je určitě v Plasích,“ uvádí kapelník Brutusu Vladimír Hasal. Brutus a plaský parket si vybral i režisér Saša Gedeon pro natáčení filmu Indiánské léto.

R jako Rum.

Opijem se, opijem se! Jeden z největších hitů Brutusáků. Alkohol k jejich koncertům patří jako bílá kšiltovka k jejich služebně nejstaršímu členovi Sášovi Pleskovi. Kořalka, pivo z kelímku, cigarety, marihuana. Nepřátelé alkoholu nejsou ani samotní muzikanti.

„Opít se umí každej trouba, ale aby to člověka povzneslo, to už je kumšt. Za ty léta jsme se to naučili,“ usmívá se Hasal.

U jako Unikát. Brutus spojuje lidi mnoha věkových i jiných kategorií. Na parketu se vzájemně promíchávají příslušníci všech módních i hudebních stylů.

„Pravidelně dorazí okolo dvou tisíc lidí,“ libuje si organizátor Miloslav Vaňourek. Dlouhovlasé máničky v sepraných džínových bundách s frajírkama, kteří vypadají jako by sem spadli přímo z diskotéky. Skejťáci s kalhoty u kolen. Pankáči s číry na hlavách. Publikum je navíc neuvěřitelně věrné. „Znám lidi, kteří na nich byli třistakrát,“ říkáhudební publicista Petr Korál. Fanklub čítá více než patnáct tisíc lidí. Jednatřicetiletý Jan Souček z Plzně jezdí na Brutus už patnáct let. „Táta mi říkal, ať neblbnu, že snad na ně nebudu chodit do šedesáti. Řekl jsem mu, že se na to těším,“ říká Souček.

T jako Texty.

V textech je kapela věrná svým hospodám, barům a bufetům. Stejně jako lásce ve všech polohách. Sáša Pleska říká, že skupina Brutus nepotřebuje zesilovače. „Šňůry od kytar jsou zabodnutý přímo do srdcí našich posluchačů.“

U jako Už 43 let.

Kapela odehrála první sezonu v roce 1967 pod názvem Mandragora. Pak změnila název na Elektoronic, Brutus, Kyklop. Po revoluci se vrátila k Brutusu.

S jako Sex.

„Hnědovlasá dívka v červené mikině shání spolubydlícího na dnešní noc. Konkurs proběhne pod pódiem,“ takový inzerát by mohli hudebníci vyvěsit u bubnů. Na tancovačkách se lidi seznamují nějak sami. „Za všechno může atmosféra,“ říká František Klouda z Plzně, který se se svojí ženou Eliškou dal dohromady právě na Brutusu. Před sedmi lety. Dnes již spolu mají malého syna. Na Brutus chodí pořád rádi. Z nostalgie. „Zavzpomínat na mládí,“ uzavírají společně.