Ruská sonda nenabrala kurs k Marsu, středisko se ji snaží přivést k rozumu

(VIDEO) Ruská sonda Fobos-Grunt, která v úterý odstartovala do kosmu, zatím neprovedla dva manévry potřebné k nasměrování k Marsu. Motory sondy se nezažehly napoprvé ani napodruhé. Agentura Roskosmos má ale se sondou stále spojení a chystá se družici přeprogramovat, aby potřebné manévry provedla znovu.

Sonda podle ruských médií nese několik gramů radioaktivního materiálu a na oběžné dráze se udrží ještě asi deset dní, než začne hrozit, že se její trosky zřítí na Zem. Vypočítaná dráha družice je totiž poměrně nízká, pohybovat se má ve výšce 208 až 356 kilometrů, pak ztratí rychlost, klesne do hustší atmosféry, kde se rozpadne a zřítí.

Roskosmos se pokusí sondu poprvé „přivést k rozumu“ dnes v podvečer, agentura chce vystihnout okamžik, kdy se podle výpočtů bude družice nacházet v optimálním bodu pro opuštění oběžné dráhy. Šéf agentury Roskosmos Vladimir Popovkin řekl, že na nápravu situace mají tři dny, po tu dobu budou fungovat palubní baterie.

Projekt Fobos-Grunt v prezentaci Roskosmosu

Situace je sice „nestandardní“, ale misi nelze zatím odepsat jako nezdar. Příčiny selhání motorů, které měly sondu navést na dráhu k Marsu, nejsou jasné. Experti se domnívají, že buď selhal navigační systém kvůli oslnění či zašpinění objektivu, anebo se projevila chyba v počítačovém programu sondy.

Sonda nese radioaktivní látku, je to ale jen několik gramů zdroje gamma paprsků Kobalt-57 s poločasem rozpadu okolo devíti měsíců. Gamma paprsky jsou nezbytné pro práci spektrometru, který má zjistit, zda se na povrchu měsíce Marsu – Phobosu – nalézá železo.