Ruská sonda podle předpokladů dopadla do Tichého oceánu

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt Zdroj: sattrackcam.blogspot.com

Trosky sondy Fobos-Grunt, která neuspěla v misi k jednomu z měsíců Marsu, dopadly v neděli večer SEČ do Tichého oceánu. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na ruské úřady. S velkou pravděpodobností se tak naplnily odhady expertů, že neřízený návrat sondy na Zem pro lidi nepředstavuje vážné nebezpečí.

Podle ruského ministerstva obrany se trosky zřítily kolem 18:45 SEČ do oblasti asi 1250 kilometrů západně od ostrova Wellington, který leží při pobřeží jižního Chile.

Agentura Reuters však uvedla, že není jisté, zda všechny části zařízení spadly na stejné místo. Citovala také nejmenované balistické experty, kteří vypočítali, že trosky dopadly do široké oblasti, v jejímž středu byl brazilský stát Goiás.

Čtěte také:

Rusko Fobos-Grunt vypustilo v listopadu na cestu k Phobosu, jednomu ze dvou měsíců Marsu. Po startu z Bajkonuru ale sonda nezareagovala na pokyny z řídicího střediska, které ji měly nasměrovat od Země do meziplanetárního prostoru. Fungování aparátu se nepodařilo obnovit a družice od té doby kroužila kolem Země, zatímco výška jejího letu se pozvolna snižovala. Bylo proto jasné, že se časem vrátí do atmosféry a zřítí na Zem.

Na povrch naší planety neměla 14,6 tuny vážící sonda podle ruských odborníků dopadnout v jednom kuse, ale ve 20 až 30 částech o celkové hmotnosti do 200 kilogramů. Zbytek měl spolu s toxickým palivem, které měl Fobos-Grunt použít pro let k Marsu, podle předpokladů vědců shořet v atmosféře.