Rusko omezuje výdaje na kosmický výzkum, sníží je o třetinu

Sojuz TMA-6

Sojuz TMA-6 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Ruský premiér Dmitrij Medveděv schválil úspornou verzi kosmického programu na příštích deset let, která omezuje výdaje na kosmický výzkum o 30 procent. S odvoláním na vládní komuniké to uvedla agentura TASS. V letech 2016-25 dostane ruská agentura Roskosmos místo dvou bilionů pouze 1,4 bilionu rublů (491 miliard korun).

Příčinou omezení kosmického programu, od roku 2014 už třetího, je propad cen ropy a zemního plynu na světových trzích, západní sankce a hlavně znehodnocení rublu.

Až tři čtvrtiny potřebných komponentů raket nakupuje Rusko v zahraničí. Ještě před úvahami o snížení rozpočtu Moskva zrušila několik nákladných projektů, zejména v oblasti vývoje nových raket.

Jednou z hlavních obětí úspor se podle ruského tisku stane výzkum měsíce. Plánovaný pilotovaný let byl odložen z roku 2030 na rok 2035.

Pozastaven byl i vývoj rakety opakovaného použití, jejíž provoz by byl sice levnější, ale náklady na její výrobu jsou vyšší. Podle vedení Roskosmosu hodlá ruská kosmická agentura přehodnotit finanční plán znovu v roce 2025.