Rusku, aniž se zvětšilo, přibyl ostrov

Země Františka Josefa, ilustrační foto

Země Františka Josefa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ruští polárníci objevili v Severním ledovém oceánu nový ostrov spadající pod ruskou svrchovanost. Největší země světa se však novým objevem nijak nezvětšila, protože nový ostrov vznikl oddělením od již známého ostrova Nortbruk v souostroví Země Františka Josefa.

O existenci nového ostrova začali mít vědci z ústavu pro výzkum Arktidy a Antarktidy tušení už před lety, ale předpoklad se podařilo potvrdit až nyní, za pomoci vrtulníku z atomového ledoborce Rossija, hostícího polární výpravu. Satelitní navigace pak pomohla určit obrysy nového ostrova. Teď ještě zbývá nový ostrov zanést do námořních map a vymyslet jeho název.

„V roce 2007 během expedice na výzkumné lodi Akademik Fjodorov jsme se při zpáteční plavbě schválně přiblížili k Nortbruku, ale doslova pár minut před naším připlutím ostrov zakryla hustá mlha, která znemožnila let vrtulníku. Nemohli jsme ale čekat, až se mlha zase rozptýlí,“ vysvětlil agentuře RIA Novosti Vladimir Sokolov, který velel tehdejší i nynější výpravě.

Nový ostrov je spolu s Nortbrukem a dalšími 190 ostrovy součástí Země Františka Josefa, která v Rusku spadá pod Archangelskou oblast. Souostroví na severním okraji Barentsova moře objevila a pojmenovala v roce 1873 rakousko-uherská polární expedice, hledající průjezd severovýchodní trasou. Protože však šlo o expedici soukromou, souostroví se nestalo součástí podunajské monarchie.

Milion prázdných lahví

Ruská vlajka nad ostrovy zavlála v roce 1914. Souostroví není trvale obydleno, i když v 50. letech minulého století tu vznikly vojenské opěrné body, představující nejsevernější sovětské posádky. Vojáci se však po rozpadu SSSR začátkem 90. let z nehostinných výsep stáhli. Zbyl po nich mimo jiné milion prázdných lahví.

Ledoborec Rossija vyplul z Murmanska 8. září s úkolem převzít na palubu polárníky z arktické stanice Severní pól-39 a vysadit na led novou výpravu.