Rybníky? Ideální místo k procházce

Velké vodní plochy obrostlé rákosím, lehký mlžný závoj nad hladinou. To je atmosféra, kterou může každý zažít při procházkách kolem rybníků na Kroměřížsku. Návštěvník se i leccos dozví.

Rybník, jehož hladinu zdobí hejno bílých racků. Nedaleko dominanta loveckého zámečku, kolem vzrostlé stromy.

Takovou idylku nabízí v těchto týdnech výlet k Chropyňskému rybníku v Chropyni na Kroměřížsku.

„Je to výborná volba třeba pro kratší nedělní výlet s rodinou. Pokud pojedete autem, můžete ho zaparkovat na malém neplaceném parkovišti před kostelem, který se nachází v samotném sousedství zámečku. A jste zároveň na místě, kde začíná naučná stezka kolem Chropyňského rybníku,“ říká Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Rackové i topoly

Stezka nabízí hned několik zastavení, kde se výletník díky informačním tabulím dozví spoustu informací o historii městečka Chropyně, vzniku rybníku a také o tom, co roste a žije v něm i na jeho březích.

„Kromě početného racka chechtavého, který tady má jedno z nejoblíbenějších hnízdišť v České republice, můžete zahlédnout i několik druhů kachen nebo dalších vodních ptáků. Z flóry určitě stojí za zmínku to, že se na rybníku vyskytuje ohrožená a vzácná vodní rostlina kotvice plovoucí, břehy lemují topol kanadský, vrba bílá či olše lepkavá. Chropyňský rybník byl díky tomu vyhlášen národní přírodní památkou,“ říká Urbanovský.

Výlet je vhodný i pro rodiny s malými dětmi. Některá zastavení jsou totiž doplněná i o herní prvky.

Mezi Hulínem a Otrokovicemi leží obec Záhlinice obklopená lukami, lužními lesy a soustavou rybníků. Tento celek tvoří jedinečnou, cel-vropsky uznávanou přírodní soustavu přírodního parku Záhlinické rybníky.

Tři rybníky vedle sebe Hnízdí tam řada vodních a tažných ptáků, mimo jiné kormorán velký, volavka popelavá, volavka bílá či lžičák pestrý. Při trošce štěstí je třeba i uvidíte.

Záhlinické rybníky jsou napájené říčkami Rusavou a Mojenou a tvoří je rybníky Nový, Pláňavský a Doubravický. „Do Záhlinic se dostanete snadno vlakem, leží na trati z Přerova do Břeclavi, anebo autem. V obou případech se k rybníkům vydejte po asfaltové cestě vedoucí západním směrem. Minete fotbalové hřiště, motoristé tady najdou místo k parkování, a podél rybníků Doubravického a Nového se dostanete k lávce přes říčku Rusavu, která se nedaleko odsud vlévá do Moravy,“ doporučuje Urbanovský.

Za mostkem potom začíná značená naučná stezka Zámeček nazvaná podle stejnojmenné myslivny a přírodní rezervace.

Pět kilometrů dlouhá trasa má třináct zastavení s informačními tabulemi. Od konce naučné stezky na okraji lesa v lokalitě Dolní Zahrady je to do centra Kroměříže pouhé dva kilometry.

Trasy kolem obou zmíněných destinací jsou rovinaté a bezpečné, takže ideální pro cyklisty. A to i pro menší děti.