S mobilem za památkami Vítkova

Aplikace stažená do „chytrého“ mobilu vám řekne, co se ve Vítkově děje.

Hornatá oblast Nízkého Jeseníku láká turisty do přírody, zve na procházky naučnými stezkami či za poznáním historických měst, mezi které patří také Vítkov. Přehled jeho památek, dějin i přírodního bohatství si zájemci mohou zdarma stáhnout do svého telefonu v podobě mobilního průvodce Click.

Ten s sebou přináší podrobnou mapu oblasti s GPS navigací. Click je určený pro všechny typy běžně dostupných telefonů. Turisty provede městským vycházkovým okruhem. Informuje z historického hlediska o důležité vítkovské železnici nebo je zavede na zříceninu hradu Vikštejn. O něm následně prozradí mnoho zajímavých informací.

„Těší mě, že se Vítkov může pochlubit mobilním průvodcem, díky kterému se turisté vždy dostanou ke všem informacím, které je zajímají,“ říká starosta města Pavel Smolka.

Aplikace turisty provede také po stopách Jana Zajíce, místního rodáka, který se v únoru roku 1969 na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy upálil na Václavském náměstí. Ve Vítkově na jeho počest pojmenovali náměstí.

„Až na procházce s mobilním průvodcem v ruce jsem si uvědomil, jaká nádherná příroda Vítkov obklopuje a jaká zajímavá historie se k němu váže,“ poznamenává Petr Molík z LifeWeb Interactive, která aplikaci vyvinula.

„Díky Clicku jsem si s chutí také prošel městský procházkový okruh, protože se mi velmi líbí, jak mě mobil dokáže po celou cestu jasně navigovat,“ dodává.

Aplikace se nedávno rozšířila rovněž o aktualizovaný kalendář kulturních a sportovních akcí. „Nejen obyvatelé města, ale také jeho návštěvníci mají přehled, co se právě v jejich blízkosti děje,“ doplňuje starosta Smolka.

V České republice podobné aplikace slouží v Táboře, Telči, Českém Krumlově, Děčíně, nedalekém Hradci nad Moravicí, Kopřivnici, Štramberku, Příboře, Hukvaldech, v Těšínských Beskydách. Stejně tak v brněnské, jihlavské, ostravské i pražské zoologické zahradě. Zároveň zve i na cesty po památkách Středočeského či Jihomoravského kraje.

Některé vítkovské pamětihodnosti

*Socha Krista

Socha Ježíše Krista je dominantou vítkovského hřbitova. Má na tom podíl jak její umístění, tak výrazný talent autora. V roce 1905 ji vytvořil vítkovský rodák Josef Mühr. Je odlita z bronzu, v současné době ji pokrývá nazelenalý povlak, z toho důvodu brzy projde restaurováním. Znázorňuje štíhlého muže, jednoduše oděného ve splývavém oděvu, bez jakýchkoliv ozdob. Obličej sochy má laskavý výraz se smutkem v očích. Mírně skloněná hlava a roztažené ruce v divákovi evokují, jako by Ježíš něco sděloval lidu.

*Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie

Stavba hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie, jako jednolodní kamenné budovy s vysokou cibulovou věží, se datuje k roku 1625 na popud Viléma Alexandra Oderského.

Dne 9. října 1860 však při opravě věže vznikl požár a starý kostel celý i s vnitřním vybavením vyhořel. Zachránily se pouze vzácné obrazy malíře Ignáce Güntera z roku 1771 - Křížová cesta. Tyto obrazy jsou v kostele dodnes, jsou prohlášeny za movitou kulturní památku. Po požáru se začalo s opravou kostela, 29. června 1861 se kostel dočkal církevního vysvěcení.

*Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantou města Vítkova. Tento novogotický chrám je nejkrásnější a největší stavbou ve Vítkově a širokém okolí. Jeho vybudování se datuje do let 19101914 a je nazýván „vítkovskou katedrálou“.

*Socha sv. Floriána

Socha svatého Floriána stojí naproti katolické fary, v blízkosti starého hřbitovního kostela. Pravděpodobný vznik této sochy se datuje někdy do devatenáctého nebo dvacátého století. Její vznik možná souvisí se založením organizace hasičů. Socha znázorňuje postavu muže v brnění s chrániči na holeních. Na hlavě má přilbu s chocholem. Pravá ruka drží korouhev a levá ruka vědro, z kterého lije vodu na hořící domek u nohou. Socha stojí na kvádrovém podstavci a vysokém sloupu.

*Pomník J. H. Pestalozziho

Pomník významného švýcarského pedagoga vévodí kamennému podstavci před základní školou v Opavské ulici. Je dílem sochaře Josefa Obetha z roku 1929. Socha znázorňuje vysokého štíhlého muže, oblečeného podle dobové módy, pohlížejícího dolů na dvě děti. Jedno dítě k němu vztahuje ruce a druhé chová panenku. Po bočních stranách jsou reliéfy ptačích opeřenců. Jeden z nich znázorňuje sovu, což představuje učenost a prozíravost. Toto sousoší vyjadřuje harmonií, která je patrná i na gestech jednotlivých soch.

*Městský park

Založení parku inicioval vítkovský zvěrolékař Bedřich Hábl. S výstavbou a výsadbou se začalo v roce 1901 podle plánů hornovikštejnského lesmistra Romana Polhara a za spolupráce vídeňského architekta dr. Arnolda Karpluse. Park se otevřel v roce 1906. U příležitosti šedesátého výročí trvání vlády Františka Josefa I. roku 1908 císaři v parku odhalili pomník, který ovšem nepřežil zánik monarchie. V roce 1926 se v městském parku slavnostně odhalila busta hudebního skladatele Eduarda Schöna Engelsberga. Stojí na kamenném podstavci původního pomníku Františka Josefa I.

APLIKACE CLICK

Ke stažení na: http://m.lwi.cz/vitkov

V průvodci je mimo jiné:

* mapa města
* doporučená trasa