S pervitinem za volant usedá čím dál víc lidí

Opilci za volantem nejsou jediným nebezpečím na kladenských silnicích. Rapidně přibývá těch, co řídí pod vlivem drog. Letos jich policisté chytili šestkrát víc než za stejné období loňského roku.

Blikání světel ani houkání policejních aut nezastavilo loni v listopadu řidiče Škody Felicia, který kličkoval kladenskými ulicemi. Naopak šlápl na plyn a snažil se jim zmizet. Zbrzdil ho až náraz do kruhového objezdu ve Velké Dobré. Potom se snažil neúspěšně srazit policistu. Nakonec osmačtyřicetiletý muž stočil volant do protisměru a čelně narazil do projíždějícího renaultu. Zranil jeho řidičku i sebe.
Důvod riskantní jízdy? Bývalý řidič autobusu byl zfetovaný. Lékaři v jeho krvi objevili pervitin a marihuanu. O výši trestu dnes bude rozhodovat soud. Hrozí mu až pětileté vězení.

Speciální testry drogu odhalí

Počet lidí, kteří usednou za volant pod vlivem drog letos na Kladensku rapidně vzrostl. Za první čtyři měsíce letošního roku jich policisté chytili pětatřicet. To je téměř šestkrát víc než za stejné období loňského roku. „Lidé si myslí, že na to, že řídí pod vlivem drogy, nepřijdeme. To už ale neplatí,“ říká mluvčí policistů Jana Šteinerová.
Prokázat, že řidič pod vlivem drog je okolí nebezpečný, není jednoduché. I když jeho jízda může být stejně riskantní jako jízda opilce za volantem. Hlídky mají speciální testry, které dokáží přítomnost drogy ze slin na místě odhalit.
„Používají je v případě, kdy mají podezření, že řidič jede pod vlivem návykové látky a test na alkohol je negativní,“ dodává Šteinerová.
Pokud je zkouška pozitivní, nastává stejné kolečko jako u alkoholu - policisté řidiče s jeho souhlasem odvezou k odběru krve a moči do nemocnice. Když odmítne, hrozí mu vysoká pokuta a odebrání řidičského průkazu.

Soud spoléhá na svědky

Muž, který si dnes patrně vyslechne rozsudek, měl v mililitru krve 50,4 nanogramu metamfetaminu (čistého pervitinu). Je to málo? Nebo moc? V Německu by k jeho odsouzení stačilo, pokud by měl v krvi polovinu koncentrace. V Česku by mohl odejít i bez trestu.
„U alkoholu je přesně stanovená hranice, kdy řidič jede riskantně. U drog to zatím není,“ říká předseda senátu Ladislav Koudelka, který případ projednává. Spoléhat tedy musí na výpovědi svědků, kteří viděli, jak se řidič choval, co dělal, jak mluvil a orientoval se.
Podobný případ řešil tento týden i předseda kladenského soudu Roman Lada. Jízda čtyřiačtyřicetiletého muže mezi Slaným a Smečnem připomínala zaječí běh. Chvíli jel blízko krajnice, pak stočil volant do protisměru a zase se vrátil. „Na to, jak kličkuje na silnici, upozornil projíždějící řidič policii,“ popisuje kauzu Lada.

Složitější dokazování

Policisté auto zastavili a dali muži dýchnout. Zkouška, zda muž před jízdou pil alkohol, ale ukázala, že nikoliv. Řidič proto s hlídkou vyrazil do nemocnice. Z rozboru moči policisté následně zjistili, že muž řídil pod vlivem pervitinu a marihuany. Navíc neměl řidičský průkaz.
„Hájil se tím, že mu docházel benzin, a protože moc řídit neumí, tak jeho jízda mohla působit nezvládnutě,“ říká Lada. Podle policistů se nemotal a orientoval se. Z moči navíc soudní znalec pouze pozná, zda a jakou drogu osoba užila, ne jak moc v tu chvíli ovlivňovala jeho chování.
Předseda soudu Lada potvrzuje, že dokazování je složitější. Přitom pod vlivem drog jezdí podle něj možná víc lidí než těch, kteří před jízdou pili alkohol. „Bylo by potřeba, abychom měli od odborníků určenou jasnou hranici, která řekne, jaká koncentrace drogy vylučuje, aby řidič vozidlo zvládal. Snad by to mohlo být do roka,“ dodává soudce.

Počet opilých klesá

Dobrou zprávou z policejní statistiky je, že počet opilých řidičů na Kladensku klesá. Důvodem může být fakt, že od ledna policisté nechávají řidiče každého zastaveného vozidla dýchnout, zda před jízdou pil. „Setkala jsem se s tím poprvé a byla jsem dost nervózní,“ přiznává Zuzana Moravcová, kterou hlídka zastavila nedaleko vlakového nádraží před sobotní půlnocí.