Samantha a Sean versus česká tradice

I loni dostávali polabské děti neobvyklá jména. Stále ale vede tradice.

Ahoj, jsem Angelika. Nesčetněkrát už svým jménem vzbudila dvaadvacetiletá žena z Nových Dvorů u Kutné Hory údiv u každého, komu se představí. Už se nad tím ani nepozastavuje.

„Maminka měla ráda filmy o Angelice, ale hlavní důvod, proč mě tak rodiče pojmenovali, to nebyl,“ vysvětluje Angelika Borková. „Tatínek je z Polska, tam to jméno zas tak neobvyklé není,“ dodává.

Přejmenovat se? To ji nenapadlo. „Přišlo mi fajn, že mám neobvyklé jméno,“ říká. Občas ale potíže měla. „Děti se mi smály a ptaly se, kde mám Peyraca,“ říká Angelika Borková.

Stejně jako ona nejspíš překvapí neobvyklým jménem i některé z dětí narozených v loňském roce.
V roce 2009 rodiče zapsali na matrikách v Kolíně, Nymburce a Čáslavi celkem 2 473 dětských jmen. Byla mezi nimi i mnohá neobvyklá.

V Nymburce zaregistrovali filmovou Adinu, Theu, Olivera, Seana nebo pohádkové Rozárku a Leontýnku. V Čáslavi například Miu, Susan, Samanthu, Vendelína nebo Janka.

„Někteří rodiče chtějí nezvyklá jména, touží po tom se lišit. Přesto se nejvíc opakují stále ta tradiční česká,“ uvedla pracovnice matriky v Nymburce Eva Trávnická. „Loni vyhrál Honzík,“ dodává matrikářka. Stejný trend potvrzují i na matrikách v Čáslavi a Kolíně.

A mimochodem: jak své děti pojmenuje Angelika Borková? „Po mně rozhodně ne, spíš zvolím něco tradičního.“ NEJČASTĚJŠÍ JMÉNA V ROCE 2009

KOLÍN

dívky: 1. Tereza, 2. Eliška, 3. Adéla; chlapci: 1. Jakub, 2. Tomáš, 3. Matěj

NYMBURK

dívky: 1. Tereza, 2. Lucie, 3. Karolína; chlapci: 1. Jakub, 2. Jan, Matěj, 3. Tomáš

ČÁSLAV

dívky: 1. Tereza, 2. Natálie, 3. Eliška; chlapci: 1. Jakub, 2. Matěj, 3. Jan