Santo Domingo – nejstarší město Ameriky

Pocta mořeplavci. Santo Domingo je hlavním městem Dominikánské republiky a zároveň největším městem Karibiku. Na snímku socha Kryštofa Kolumba, jehož bratr město v roce 1496 založil.

Pocta mořeplavci. Santo Domingo je hlavním městem Dominikánské republiky a zároveň největším městem Karibiku. Na snímku socha Kryštofa Kolumba, jehož bratr město v roce 1496 založil. Zdroj: Libor Budinsky

Přestupní stanice mezi starým a novým světem, kolébka evropské civilizace v Severní i Jižní Americe, město posledního odpočinku Kryštofa Kolumba. Tím vším je metropole Dominikánské republiky Santo Domingo.

Santo Domingo bylo ve všem první. Právě tady se začaly psát dějiny Nového světa, právě tady úřadoval syn Kryštofa Kolumba jako vicekrál nově objeveného kontinentu (tehdy ještě nazývaného Indií). Tam totiž chtěl doplout Kryštof Kolumbus, jenže po týdnech úmorné plavby se mu do cesty postavily nádherné ostrovy Karibiku. Nejprve Kuba a posléze i Hispaniola, které domorodci říkali Matka všech zemí.

Domino nebo kohouti

Santo Domingo založil v roce 1496 Kryštofův mladší bratr Bartoloměj a vytvořil tak nejstarší evropské město Ameriky. A nejen to. V Santo Domingu byla postavena první katedrála na americkém území, první nemocnice či první univerzita. V opevněném přístavu sídlil španělský vicekrál se svým dvorem, ve výstavním paláci se plánovalo další dobývání Nového světa. Právě odtud vedl svou expedici do bohatého Mexika nechvalně proslulý dobyvatel a dobrodruh Hernando Cortés.
Santo Domingo je úchvatné i dnes, hlavně jeho nejstarší část, v níž se zachovala působivá koloniální architektura, díky níž je město zapsáno mezi památky UNESCO. Staré město si navíc zachovává poklidnou starosvětskou atmosféru – dokonce tu ještě potkáte i oslíky táhnoucí vozíky plné banánů. A na hlavním náměstí před nejstarší katedrálou Nového světa hrají Dominikánci své oblíbené domino, které milují a prožívají stejně vášnivě jako poněkud drastičtější a krvavější kohoutí zápasy.

Maják nad městem

V úzkých ulicích stojí staré kamenné paláce s rozlehlými dvory, výstavní kostely, pevnost na obranu přístavu či prostorný renesanční palác, který nechal vybudovat Kolumbův syn Diego, vicekrál ostrova a celé „Indie“. Právě Kolumbův palác je společně s katedrálou největším architektonickým klenotem města. Kolumbovo jméno však nese i obrovský maják na malém kopci nad městem. „Ten nechal postavit dominikánský prezident Balaguer a symbolicky ho rozsvítil v roce kulatého 500. výročí objevení Nového světa. Při této příležitosti byly do útrob majáku přeneseny z katedrály ostatky Kryštofa Kolumba, čehož se osobně zúčastnil i papež Jan Pavel II.,“ vykládá průvodce Augustin.

Jejich příběh je však stále zahalen rouškou tajemství. Kolumbus sice zemřel roku 1506 ve Španělsku, ale chtěl být pochován v Novém světě a tak byly jeho ostatky převezeny do Santo Dominga a uloženy do hrobky po bok jeho syna Diega. Jenže když nad ostrovem získali v roce 1795 dočasnou vládu Francouzi, Španělé ostatky převezli na Kubu a odtud zpátky do Španělska. Zřejmě si však odvezli ostatky nepravé. Při pozdější přestavbě katedrály v Santo Domingu byla totiž objevena truhla s nápisem, jenž dokazoval, že uvnitř jsou ostatky slavného mořeplavce.

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Špičkové doutníky

Vraťme se do centra města. Prostorné náměstí před Kolumbovou rezidencí večer co večer ožívá úžasnou zábavou, ve které hraje hlavní roli dominikánský multivitamin rum, chytlavý tanec merengue a sladké doutníky, které nejvíce vychutnáte v teplých a vlahých podvečerech právě v koloniální čtvrti.
Ostatně dominikánské, ručně balené prémiové doutníky jsou dnes možná ještě slavnější než doutníky kubánské. Ročně se tu vyrobí na 150 milionů špičkových doutníků, díky čemuž Dominikánská republika zabírá 80 procent světového exportu v luxusní kategorii doutníků. Primitivní doutníky kouřili středoameričtí indiáni po tisíciletí a do Evropy je poprvé přivezla Kolumbova výprava. Ty nejlepší z nejlepších dnes koupíte přímo na hlavním náměstí naproti katedrále. Třeba doutníky Dunhill Aged cigars mají jemně krémovou chuť, zatímco León Jimenes se vyznačuje kořeněnou až bylinnou chutí. Pokud vás doutníky moc neberou, můžete navštívit prodejnu unikátních jantarových šperků, které patří k dalším vyhlášeným dominikánským suvenýrům.

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Tři oka pod zemí

A co ještě vidět v Santo Domingu? Za návštěvu stojí především obrovské jeskyně s podzemními jezery Los Tres Ojos (Tři oka). Ve vápencovém podkladu je vymlelo moře, pak se propadl strop a jeskyně byla na světě. Malý národní park neláká jen milovníky přírody, ale také umění, protože je vyzdoben desítkami působivých soch, které reflektují africký původ většiny dominikánských obyvatel.

A pak už je nejvyšší čas přesunout se do jedné z oblíbených hospůdek Malecónu, dlouhého nábřeží, kde se neustále tříští velké vlny a kde fouká příjemný, osvěžující větřík. A kde můžete ochutnat spoustu vyhlášených dominikánských specialit, včetně té nejslavnější, v podobě obrovských škeblí Lambí. A přitom si užívat pohledu na nekonečný oceán, odkud před 520 lety připluly první Kolumbovy plachetnice.

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Autor je publicista