Sarkofág dostává původní podobu

Řemeslníci z pasířské díly Pavla Strakoše restaurují katafalk knížete Lichnovského.

Šedesát let spočíval sarkofág s ostatky Karla Marii knížete Lichnovského zazděn v rodinné hrobce v Chuchelné. Teď zásluhou řemeslníků z pasířské dílny Pavla Strakoše získává katafalk svůj původní lesk. Odborníci už ručně vyčistili zašlý kov měděného sarkofágu. Vynikly květinové vzory, erb rodu i nápis – první část známého žalmu 115: Non nobis Domine non nobis sed Nomini Tuo da gloriam. (Ne nám, Pane, ne nám, ale jménu svému dej slávu). „Je to krásná cizelérská a kovotepecká práce. Domnívám se, že jde o dílo specializované firmy, na níž se podílelo více řemeslníků. Bohužel žádné jméno jsme nenašli,“ řekl Pavel Strakoš. Jasně čitelný je i nápis v němčině: Byl to věrný paladin rodu Hohenzollernů.

Chuchelná slaví výročí

Katafalk převezli před dvěmi týdny z hrobky Lichnovských z Chuchelné. Tam byl až do loňska, spolu se sarkofágem jeho manželky Marie, princezny von Croy-Dűlmen a syna Karla Maxe Lichnovského zazděný v jednom výklenku. „K 660. výročí první zmínky o obci chystáme v sobotu 21. listopadu oslavu. Lidé poprvé uvidí všechny tři zrestaurované sarkofágy. Do budoucna chceme v hrobce zřídit expozici o životě Lichnovských a o historii obce,“ řekl starosta Chuchelné Josef Kubný. Už při transportu pasíři poznali, jak důmyslně tehdy řemeslníci katafalk zabezpečili. „Hledali jsme nějaká dvířka. Objevili jsme zámek, jenže bez klíče byl k ničemu. Pak jsme přišli na to, že čelní stěna je sklápěcí, ale i když jsme odšroubovali šest šroubů, nepovolila. Po obvodu ji ještě sletovali,“ popisoval pasíř. Kníže odpočíval v neporušené měděné rakvi, kterou na kolečkách snadno vytáhli. „Zjistili jsme, že uvnitř je kovový rám. Ten zabránil ruským vojákům, kteří se do sarkofágu dobývali, rozřezat ho po celé délce. I když poškodili jen jednu část zdobeného plechu, dalo nám velkou práci ho renovovat,“ pokračoval Strakoš. Pracovníci měli také strach pracovat uvnitř katafalku, kde více jak stovku let odpočívaly ostatky knížete. „Radil jsem se s patologem a nasazovali jsme si roušky. Celý vnitřek jsme napřed vydezinfikovali,“ doplnil pasíř.

Hrobka až po pohřbu

Karel Maria Lichnovský zemřel 18. října 1901 na zámku v Hradci nad Moravicí. Po pěti dnech jeho ostatky převezli kočárem do Chuchelné, kde měl pohřeb.
Rakev zůstala v kapli místního kostela až do doby, než mu v sousedství postavili hrobku. „Kníže měl rakovinu žaludku a dva roky se léčil. Přežil i zauzlení střev, ale po operaci dostal zápal plic a zemřel,“ řekl historik Václav Štěpán, který k výročí obce připravuje knihu.
Byl to vysoce postavený muž. Dosáhl hodnosti generálplukovníka pruské a německé armády a byl členem panské sněmovny. „Kníže Lichnovský byl také úspěšným podnikatelem. Díky svému vlivu prosadil, že se postavila trať z Opavy do Chuchelné. Z prusko-francouzské války v letech 1870 až 1871 si jako válečnou kořist dovezl dvě děla, která jsou ve sbírce na hradeckém zámku,“ přidal zajímavost Štěpán.