Sdružení Cerpad chce po státu program na podporu bydlení

Stát by měl umožnit vznik nového univerzálního programu na podporu bydlení a oprav bytových a jiných domů. Potenciál k provedení investic do oprav nemovitostí je do roku 2020 zhruba 500 miliard korun. Na semináři o úsporném bydlení to řekl prezident Centra regenerace panelových domů (Cerpad) Tomáš Fendrych.

Programy, které v minulosti podporovaly investice do bydlení, jako Nový panel či Zelená úsporám, se potýkají s nedostatkem financí a budoucnost v oblasti oprav nemovitostí je podle Fendrycha nejistá. „Stát deklaruje finanční podporu bydlení a vyvolává v lidech očekávání. Programy tak zůstávají formálně vyhlášeny, ale chybí jim peníze,“ upozornil. Bytový fond je v současnosti podle šéfa Cerpadu zanedbaný a dotační tituly jsou generátorem investic. Dotace na opravy navíc pomáhají vytvářet pracovní místa v zanedbaných regionech, dodal Fendrych.

Podle Fendrycha by měl vzniknout univerzální a dlouhodobý program na podporu bydlení, který podpoří investice do všech typů domů. Měl by také zahrnovat různá kritéria investic, například na snížení energetické náročnosti budov či zlepšení kvality staveb. Fendrych vzhledem k nedostatku státních prostředků na podporu bydlení navrhuje, aby program poskytoval úrokové dotace podobně jako Nový panel. Mohl by být také zaměřen na snižování úvěrů. Další možnost je využití výnosů z prodeje emisních povolenek.

Podle Miroslava Hájka z ministerstva životního prostředí zatím není rozhodnuto, zda a případně kolik prostředků z prodeje emisních povolenek bude moci stát využít na podporu bydlení. Další zástupci státního sektoru na semináři se shodli, že stát nyní nemá na dotační programy pro opravy nemovitostí dostatek financí. Cerpad se zabývá současným stavem a budoucností bydlení v domech postavených panelovou i nepanelovou technologií. Je to sdružení právnických osob, se zabývají poradenstvím, technickým řešením a dodávkami komplexních systémů pro opravy a rekonstrukce panelových domů.