Sedm divů Boleslavska: nejvyšší komín, nejstarší kniha...

Jakými přírodními, technickými či historickými unikáty se může chlubit Mladoboleslavsko? Týdeník Sedmička našel největší rarity.

Když se řekne Škodovka, většina lidí si vybaví Mladou Boleslav. Je to sice největší automobilka v Česku, Sedmička ale vypátrala také jiná „nej“ regionu.

1. Nejrozbořenější hrad

Ruiny hradu Zvířetice u Bakova nad Jizerou jsou vyhledávané jako místo svatebních obřadů. Často tam také zavítají filmaři. Naposledy si Zvířetice, které nemají kastelána a jsou přístupné celoročně, k natáčení vybral český režisér František Brabec. V romantickém areálu točil baladický film Máj. Zříceninu hradu ze 14. století vlastní město Bakov nad Jizerou od roku 2007. „Darovala nám ji Základní organizace českého svazu ochránců přírody,“ říká asistentka starostky Bakova nad Jizerou Monika Lhotáková. Turisticky vyhledávané místo ožívá několikrát v sezoně kulturními akcemi. Nejbližší bude 29. května dětský den. Vedení města usiluje o dotace. Peníze potřebuje na zachování historické hodnoty památky a úpravu okolí.

2. Nejstarší kniha

Knihu starou 190 let si mohu půjčit čtenáři v Městské knihovně v Mladé Boleslavi. Je to vůbec nejstarší titul, který knihovna vlastní. A to i přesto, že slouží jako veřejná knihovna a neplní archivační funkci. Perla, kterou střeží, se jmenuje Příběhové království českého zběhlé za panování. Autorem je F. W. Zimmermann. „Jsou to slavné paměti Ferdinanda I. a Maxmiliána II. Kniha pojednává o českých dějinách,“ vysvětluje ředitelka knihovny Věra Mimrová. Titul vlastní knihovna od roku 1946. Nikdo ale přesně neví, zda ji tehdejší knihovníci koupili.

3. Nejmohutnější opevnění

Švédské šance, to je val a příkop hradiště na návrší Chlum u Mladé Boleslavi. „Zachovala se rozvalená hradba raně středověkého hradiště v délce 120 metrů. Je sedm metrů vysoká a dvacet metrů široká,“ říká archeolog Muzea Mladoboleslavska Filip Krásný. Jak je historické opevnění přesně staré odborníci neví. Slovanská fortifikace podle archeologa Filipa Krásného zřejmě navazuje na hradby z doby bronzové.

4. Nejmenší zoo

Když se v Mladé Boleslavi řekne minizoo, každý ví, kam má jít. Zamíří do Ekocentra Zahrada v Domě dětí a mládeže v Jaselské ulici. Návštěvníci si mohou prohlédnout více než padesát druhů zvířat. „K nejoblíbenějším patří velcí ještěři a hadi, párek kajmanů brýlových a trojice výrů velkých,“ tvrdí vedoucí Ekocentra Jan Cindr. Součástí zahrady je také Záchranná stanice pro zraněné živočichy. Seznam zvířat k adopci najdou zájemci na webu Domu dětí a mládeže.

5. Největší nádoba

Pravěkou zásobnici lidu únětické kultury zatím vidělo jen několik vyvolených. V květnu ji Muzeum Mladoboleslavska půjčí do nově vznikajícího muzea v Dobrovici. „Našla se při kopání hrobů v roce 1938 v Dobrovici,“ říká archeolog Filip Krásný. Pravěká nádoba, do níž se někdy i pohřbívalo, je vysoká šestašedesát centimetrů s vnitřním průměrem půl metru a celkovým průměrem sedmdesát centimetrů.

6. Nejvyšší místo

Třikrát tolik, co Petřínská rozhledna, tedy dvě stě metrů, měří nejvyšší stavba v Mladé Boleslavi. Železobetonový komín firmy ŠkoEnergo, který vede od plynových kotlů, stojí v areálu společnosti Škoda Auto. „Má čtyři ochozy, leze se na něj po vnějším žebříku,“ říká mluvčí firmy Hana Koišová. Komín není a nebude veřejně přístupný. Lézt na něj smějí jen speciálně vyškolení lidé. Loni chtěl z komína skočit sebevrah. Zachránili ho hasiči Škody Auto a psycholog.

7. Nejvzácnější rostlina

V lokalitě národní přírodní památky Radouč roste drobný polokeř devaterka poléhavá. Je to jediné místo, kde se v Česku rostlina vyskytuje. Kvete od června do srpna. „Květy rozkvétají dopoledne, ale korunní plátky ještě ten den opadají,“ říká Hana Urbanová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která má Radouč na starosti. Rostlina, která má rádo teplo a vápnitou půdu, v Radouči trpí. „Na skalách na ni lidé šlapou,“ dodává Urbanová.